Deze held beklom 21 keer de Mount Everest

okt 03 2018, 21:00 Entertainment
800px mount everest as seen from drukair2 plw edit
In het leven moeten we meerdere bergen beklimmen zegt men. Over je ex heen walsen, zware katers en samen met je vriendin naar een concert van Marco Borsato. Allemaal bergen die je moet overwinnen. Je kan natuurlijk ook letterlijk een berg beklimmen . Met een tentje, een pikhouweel en warme kleding. Apa Sherpa beklom 21 keer de Mount Everest. Grapje? Nee, man. Zijn klim naar boven is vastgelegd door National Geographic en de beelden daarvan zijn wondermooi.
In 1990 klom Apa Sherpa voor het eerst naar het dak van de wereld. De top van de Everst bevindt zich op zo'n 8848 meter hoogte. Zijn bijnaam Super Sherpa komt niet zomaar uit de lucht vallen. 21 keer klom deze dude naar boven. Zijn laatste keer was in 2011 omdat zijn vrouw hem smeekte om er mee te kappen. Gelukkig ging er een camera mee om zijn reis naar de top vast te leggen.

Gevaarlijk

Over zijn 21ste keer zei hij zelf : "Everyone says 21 is a good number. I have to make my family happy. Every time I go, they worry because Everest is very risky." Alles voor de familie toch. Het is in totaal 5000 mensen gelukt om de top van de Mount Everest te bereiken. Meestal gaan rond april en mei veel mensen proberen om de Everest te trotseren. Helaas lukt het niet iedereen, daarnaast zijn er ook honderden mensen omgekomen terwijl ze aan het bergbeklimmen waren.

Zone des doods

Vanaf 8000 meter wordt de klim pittig moeilijk. Dit wordt wel de zone des doods genoemd. Door de atmosferische druk is er op de top van de enorme berg maar 33% van de normale zuurstof beschikbaar. Da's niet veel. Voor de zware rokers onder jullie: niet aan beginnen.

Goed doel

In 2009 begon onze goede lobbes de Apa Sherpa foundation. Hiermee wil hij kinderen helpen om goede educatie te krijgen, en pleit hij voor betere levensomstandigheden. Wat een held.
Laten we nog even afsluiten met wat mooie woorden van deze wijze man: "The true beauty of Nepal isn't the Mountains. But the people who live in their shadows." Amen.
Delen met
Ook interessant