Het zomerse weer is eindelijk begonnen. Met temperaturen die deze week richting de 30 graden gaan, vraag je je misschien totaal niet af: moet ik mijn koelkast dan kouder zetten? Maar toch geven we je het antwoord. Je kan het maar weten. Het Voedingscentrum geeft hierover duidelijk advies. Veel producten blijven langer goed in de koelkast en bij bederfelijke producten is het ook heel belangrijk deze gekoeld te bewaren. Rauw vlees, rauwe vis, vleeswaren, zuivel, eieren en geopende verpakkingen van bijvoorbeeld jam of sauzen horen in de koelkast. Zelfs je groente en fruit blijven langer goed door ze gekoeld te bewaren.
Ideale koelkast temperatuur
Hoe warm het buiten ook is, 4°C is de toverformule voor je koelkast. Bij deze temperatuur zijn bacteriën niet actief en blijft je eten langer fris en fruitig. Als je de boel goed koud houdt, kun je je boodschappen bijna twee keer zo lang bewaren. Zet je koelkast te warm, dan heb je er binnen no-time een afvalbak bij. Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. Een coole koelkast is essentieel om buikgriep te vermijden, maar let op: te koel is ook weer niet ideaal. Een temperatuur van 0 tot 3°C kan ervoor zorgen dat je spullen aan de achterwand vastvriezen of dat je groenten en fruit temperatuurbederf krijgen. Bevroren sla? Nee, bedankt. We hebben al genoeg moeite met 'gewone' sla.
Tips
Hier volgen nog even snel wat tips. Check regelmatig de temperatuur van je koelkast met een thermometer; die moet op 4°C staan. Gooi geen warme spullen in de koelkast, anders wordt het nog net geen sauna voor rauwe producten. Heb je net flink boodschappen gedaan? Zet je koelkast dan even lager. Let ook op waar je je producten neerlegt: rauw voedsel onderin boven de groentelades, want die plek is het koudst. Minder koele spullen kunnen in de deur of bovenin relaxen. Zo blijft alles lekker fris! Om deze zomer ervoor te zorgen dat je eten niet sneller bederft, zorg dat de temperatuur rond de 4°C blijft en stel bij mits dat nodig is.