Het Internet of Things krijgt steeds meer ruimte in onze maatschappij. Van de steden waarin we leven tot de plekken die we thuis noemen: zogeheten IoT-gadgets zijn voor velen van ons inmiddels een gewaardeerd onderdeel van het dagelijks leven. In dit artikel bekijken we een aantal IoT-gadgets die op allerlei plekken zijn terug te vinden en hoe ze onze leefomgeving beïnvloeden. Het klimaat en de toekomst van onze planeet staan steeds meer centraal. Bijdragen aan een schonere toekomst kan hand in hand gaan met geld besparen en gemak dankzij IoT-gadgets.
Duurzaamheid en energie: de slimme thermostaat
Denk bijvoorbeeld aan de slimme thermostaat; het stadium van een eenvoudig verwarmingsprogramma zijn we hier allang gepasseerd. Apparaten als de Google Nest-thermostaat leren van iedere keer dat jij aan de virtuele knoppen draait. Ze brengen je gebruik in kaart en zetten al snel vanzelf de verwarming op de juiste momenten omlaag om energie te besparen. Dankzij geofencing weet de thermostaat bovendien precies wanneer je wel en niet thuis bent. Ook concurrent Tado heeft deze functie in zijn thermostaat.
Slimme thermostaatknoppen helpen je nog een stap verder, omdat je hiermee per kamer de temperatuur kunt regelen. Ook handig: sommige modellen detecteren wanneer een raam openstaat en schakelen dan vanzelf de radiator uit.
Oude apparaten intelligent maken met slimme stekkers
Een ouderwetse lamp aandoen zonder van de bank af te komen? Wel handig als je net even druk bezig bent met het bekijken van een Netflix-serie. Of ben je benieuwd hoeveel energie dat elektrische kacheltje eigenlijk verbruikt? Op zich is het idee achter slimme stekkers erg simpel, maar ze geven wel eindeloos veel mogelijkheden om huizen, winkels of kantoorpanden via het internet te beheren.
Je schuift dit type stekker gewoon in het oude contact. Via een app krijg je dan allerlei opties, zoals het in- en uitschakelen op afstand, manueel of op bepaalde vaste tijden, en het aflezen van verbruik in handige grafieken. Zo kun je bijvoorbeeld de
televisie en lampen in je woonkamer programmeren om op het door jou gewenste moment automatisch aan te gaan. Dit scheelt een hoop weglekkende standby-stroom en zorgt ervoor dat je eerder aan leuke dingen toekomt.
Stekkers van bijvoorbeeld Philips Hue of Tapo zijn ook ideaal voor het beheren van je kerstverlichting, vaak een berucht tijdrovend klusje dat pas echt vervelend wordt als je ervoor de kou moet trotseren.
Het licht zien met slimme lampen en gordijnen
Een van de meest gebruikte Internet of Things-gadgets zijn slimme lampen. Dit gaat verder dan alleen maar een timer instellen of via je telefoon de verlichting aan- of uitdoen. Zo kan, wederom met dank aan geofencing, verlichting automatisch uitgaan als jij met je smartphone het huis uitgaat. Ook koppelingen met sensoren zijn mogelijk, zodat het aan- en uitgaan van licht tot in detail geregeld kan worden op basis van hoe mensen zich door een gebouw heen begeven.
Philips Hue is een bekende merknaam in deze categorie. Net als veel andere genoemde smartproducten op deze pagina is er een koppeling te maken met Google Assistant, Apple Homekit of Amazon Alexa, waardoor je alle IoT-gadgets in jouw huis nog makkelijker kunt beheren.
Licht krijgen we natuurlijk ook van Moeder Natuur. Gordijnmotoren zijn tegenwoordig beschikbaar met een internetverbinding. Gordijnen kunnen opengaan terwijl je wekker afgaat, maar je kunt ze ook koppelen aan een weerstation zodat ze zich aanpassen aan de zon. Leuk voor in je privéwoning, en een echte game changer in bijvoorbeeld horecagelegenheden en kantoorpanden met veel zonwering.
Deurbellen, auto’s en horloges: altijd verbonden via IoT-gadgets
IoT-gadgets komen er in steeds meer vormen en maten. Zo zijn er sloten die je op afstand kunt bedienen en van wisselende toegangscodes kunt voorzien, erg handig voor bijvoorbeeld de verhuur van vakantiewoningen. Enkele andere bekende voorbeelden zijn de
Ring-videodeurbel met microfoon en speaker, en slimme camera’s, rookmelders en zelfs koelkasten.
Ook wanneer we onderweg zijn, blijven we gewoon verbonden, want het Internet of Things is alom aanwezig in moderne auto’s. Dankzij informatie-uitwisseling tussen aangesloten voertuigen kunnen betere routes worden uitgestippeld en een noodzakelijk onderhoud kan worden voorgesteld nog voordat een onderdeel stukgaat. Het meest sprekende voorbeeld in deze industrie is uiteraad de zelfrijdende auto.
De gadgets van het Internet of Things zijn dichterbij dan we soms denken. Velen van ons dragen ze altijd bij zich; iet alleen de klassieke smartphone, maar ook zoiets als een smartwatch of slimme ring. Hiermee pinnen en sporten we, meten we onze lichaamsfuncties en is precies zichtbaar waar we zijn. Het aantal IoT-gadgets wordt steeds groter en daarmee ook het aantal verbindingen in ons dagelijks leven.
Een andere interessante toepassing van IoT-technologie is te vinden in de wereld van online weddenschappen. Platforms zoals
MGM NL bieden geavanceerde mogelijkheden voor live wedden op sportevenementen, waarbij realtime data en slimme algoritmen worden gebruikt om gebruikers een naadloze en interactieve ervaring te bieden. Hierdoor kunnen sportliefhebbers, waar ze ook zijn, altijd verbonden blijven met hun favoriete wedstrijden. Dit voegt een nieuwe dimensie toe aan het IoT-ecosysteem.