1. Home
  2. Mannelijke anticonceptie, een bittere pil of toch niet?

Mannelijke anticonceptie, een bittere pil of toch niet?

01 feb 2021, 20:00 Entertainment
reproductive health supplies coalition udc7xrawvb4 unsplash
Anno 2021 kan een groter arsenaal anticonceptie voor mannen natuurlijk niet ontbreken. Vrouwen dragen nu veelal de verantwoordelijkheid voor bescherming tegen de komst van krijsende koters, maar in werkelijkheid is dat een team-effort toch? Waarom zouden wij mannen dan ook niet verantwoordelijk kunnen zijn voor de anticonceptie? De komst van een nieuw, permanentere en iets minder ingrijpend anticonceptiemiddel voor mannen moet ons meer controle geven, maar laat al geruime tijd op zich wachten. In de tussentijd is gekeken wat mannen en vrouwen nou eigenlijk écht vinden van 'manticonceptie'.

Verantwoordelijke Ventjes

Dat mannen wel degelijk openstaan voor het gebruiken van anticonceptie blijkt wel uit het onderzoek van 3Vraagt , het opiniepanel van EenVandaag. Van de 3500 mannen en vrouwen tussen de zestien en vijfendertig jaar geeft 81% van de dames en 50% van de heren aan voor de komst van meer mannelijke anticonceptiemiddelen te zijn. Velen van hen zijn van mening dat anticonceptie een gedeelde verantwoordelijkheid is die eerlijker verdeeld zou moeten zijn. In de praktijk is dat echter makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien uit het onderzoek blijkt dat een merendeel aangeeft dat het vanzelfsprekend is dat de vrouw anticonceptie gebruikt.
Die vanzelfsprekendheid komt voornamelijk doordat er meer anticonceptiemiddelen voor vrouwen zijn, de vrouw degene is die zwanger kan worden, wel met een beetje hulp natuurlijk, en sommige vrouwen anticonceptie gebruiken om hun menstruatieklachten te verminderen. Doordat vrouwen toch wel anticonceptie gebruiken is er nog niet veel reden geweest voor de farmaceutische industrie om met een nieuwe mannelijke variant op de proppen te komen. Mannen geven echter aan dat ze meer grip op hun vruchtbaarheid en meer verantwoordelijkheid in het voorkomen van ongewenste zwangerschappen willen. Als er meer te kiezen zou zijn voor mannen, zou dat de verdeling en het gesprek daarover een stuk eerlijker maken volgens hen. Lekker bezig hoor heren!

Manticonceptie; Pilletje erbij?

Er zijn meerdere mogelijke opties voor mannelijke anticonceptiemiddelen in ontwikkeling. De eerste is de mannenpil. Deze pil is vergelijkbaar met de bestaande anticonceptiepil voor vrouwen, en bevat dan ook hormonen. De pil zorgt ervoor dat de spermaproductie gestopt wordt, maar dat het libido op peil blijft. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je opeens ziekveel pandapuntjes gaat verzamelen. Deze pil is dan ook verreweg de meest populaire optie, ruim 53% van de heren geeft aan zo’n pil wel te overwegen, omdat het als een vertrouwde methode aanvoelt.
Een andere optie is een hormonale gel die dagelijks op de schouder gesmeerd moet worden. Geen zorgen, ook hier wordt de spermaproductie gestopt maar blijft het libido intact. Deze gel wordt door 38% van de mannen overwogen. De laatste optie is een niet-hormonale injectie in de zaadleider. Met de injectie wordt er gel in de zaadleider gespoten die de zaadcellen blokkeert gedurende een periode van tien tot vijftien jaar. Deze blokkade kan overigens wel eerder ongedaan gemaakt worden, dus er is geen reden tot paniek. Deze methode is het minst populair, snappen wij wel, en wordt door maar 24% van de mannen in overweging genomen.
reproductive health supplies coalition fgqlioknju8 unsplash 1024x727
Foto: Unsplash
Ondanks dat meer dan de helft van de jonge mannen voor een nieuw anticonceptiemiddel voor mannen is, zijn er ook veel twijfels. Zo is het gebruik van hormonale middelen voor veel mannen onbekend terrein en zijn ze terughoudend vanwege de mogelijke effecten op hun lichaam. Een derde (36%) ziet een nieuw anticonceptiemiddel voor mannen überhaupt niet zitten en laat die verantwoordelijkheid liever aan de vrouw over. Sommige vrouwen zouden die verantwoordelijkheid toch ook niet zomaar overlaten aan de man (39%), terwijl andere daar totaal geen problemen mee zouden hebben (40%). Veel vrouwen houden liever zelf de controle of zien een nieuwe vorm van ‘Double Dutch’ wel zitten, waarbij zowel de vrouw als de man aan de pil zit en ze dus dubbel beschermd zijn tegen een ongewenste zwangerschap.
Durf jij de mannelijke anticonceptie aan?
Delen met
Ook interessant