Luc van Laarhoven: “Capilex biedt ondernemers wat banken niet meer bieden: vertrouwen.”

02 jul 2024, 15:00 Entertainment
capilex

Stijgende loonkosten, duurzaamheidsinvesteringen, de belastingtechnische naweeën van corona, stikstofonzekerheid en personeelstekorten. Veel ondernemers in Nederland hebben het zwaar. Er moet geïnvesteerd, afbetaald en overbrugd worden en banken verkopen steeds vaker ‘nee’. Niet vreemd dat steeds meer ondernemers op zoek gaan naar een alternatieve manier van financieren. Maar waarom zijn banken eigenlijk zo terughoudend als het gaat om het ondersteunen van ondernemend Nederland?

We vragen het aan Luc van Laarhoven, financieel strateeg met ruime ervaring in de bancaire wereld en co-founder van Capilex, een financieringsbedrijf dat ondernemers zo een alternatieve manier van financieren biedt.

Banken zijn voorzichtiger

“Er zijn een aantal redenen aan te wijzen waarom banken steeds voorzichtiger zijn met het verstrekken van leningen,” begint Luc van Laarhoven. “Al sinds de financiële crisis van 2008 zijn de reguleringen rondom banken strenger geworden. Banken moeten meer kapitaal aanhouden als buffer tegen mogelijke verliezen, wat hen voorzichtiger maakt bij het verstrekken van leningen.”

“Maar ook economische instabiliteit en onzekerheid, zoals fluctuaties in de markt en geopolitieke spanningen, maken banken voorzichtiger. Ze willen het risico op niet-terugbetaalde leningen minimaliseren, vooral in economisch onzekere tijden als deze,” legt Luc van Laarhoven uit.

Strengere kredietwaardigheidseisen

“Ze hanteren daarom ook steeds strengere kredietwaardigheidseisen. Ondernemers moeten aan steeds hogere eisen voldoen om in aanmerking te komen voor leningen, vooral start-ups en kleine bedrijven, voldoen vaak niet aan deze eisen. Niet gek dus dat ondernemers op zoek gaan naar een andere manier van financiering.”

En dat is precies waar Luc van Laarhoven op inspeelde toen hij in 2020 Capilex oprichtte samen met fintech ondernemer Lex Gielen. “Wij bieden ondernemers snel toegang tot kapitaal zonder de stroperige processen van banken. Dat we dat zo snel en simpel kunnen doen komt omdat wij niet vragen om ingewikkelde jaarcijfers en documenten. Wij vragen alleen om een onderpand, dat kan een eigen woning zijn of ander onroerend goed. Daarnaast is ons aanvraagproces volledig geautomatiseerd, dat betekent dat we vaak dezelfde dag al een financieel voorstel kunnen doen en binnen een week het geld kunnen storten.”

Capilex

Misschien een gekke vraag, maar hebben jullie zulke diepe zakken dat je al die leningen kunt verstrekken? Luc van Laarhoven lacht: “Nou in het begin wel, maar nu niet meer hoor. Gelukkig hebben we investeerders die bereid zijn te investeren in ondernemend Nederland, in tegenstelling tot veel banken. En dat legt ze trouwens ook geen windeieren, we bieden jaarlijks een vast rendement tot 7%. Het vastgoed dat de ondernemers als onderpand inbrengen biedt daarbij natuurlijk een hele goede zekerheid.”

Capilex is nu een dikke vier jaar onderweg, waar staan het bedrijf nu? Luc van Laarhoven: “We staan er ontzettend goed voor. Het is fantastisch om te zien wat we kunnen betekenen voor ondernemers, en ook onze investeerders zijn dik tevreden. Mooier kan het niet zijn toch? Het is jammer dat het nodig is, maar het komt erop neer dat Capilex ondernemers biedt wat reguliere banken niet meer bieden: vertrouwen.”

Delen met
Ook interessant