Afgelopen week kwam Woodford Reserve met een nieuwe whisky die maar liefst 17 jaar heeft kunnen rijpen. Super lekker natuurlijk, maar op de redactie resulteerde dat vooral in één grote vraag. Zijn er oudere drankjes op de markt? En hoe lang hebben die liggen rijpen voor ze jouw smaakpapillen treffen? Wij zochten dus naar een paar van de langst gerijpte dranken die op dit moment verkrijgbaar zijn.
En tja, als FHM zich wat afvraagt, gaan we dus even speuren.
Wat 'oud' is hangt per drankje af, maar doorgaans is het een kwaliteitslabel als het een lange tijd heeft kunnen verouderen. Nicolas Palazzi, iemand met een neus voor unieke drankjes, zei in een interview met Saveur het volgende: "Het moet een persoonlijkheid hebben, zowel in geur als in smaak." Daar voegde hij aan toe dat het ook een verhaal aan gekoppeld moet zitten. Enne, telt die wijnfles dus ook die je ooit op een verjaardag hebt gekregen, maar die nu ligt te verstoffen? Volgens Nicolas dus niet echt. "Het drinken van een oude drank puur om het drinken is niet logisch. Als de wijn dood is, zonder fruit en leven, heeft het toch geen zin."
Wie luxe wil op leeftijd, moet bij The Last Drop zijn. 1971 is niet het oudste jaar in hun collectie, maar deze whisky is wel degene die het bedrijf internationaal in de spotlight zette. Deze speciale drank heeft namelijk drie keer op verschillende plekken kunnen rijpen. Het heeft eerst 12 jaar gelegen voor het überhaupt geblend ging worden, daarnaast heeft het nog eens negen jaar gelegen. De laatste 24 bracht deze whisky door in een eikenhouten ton. Het resultaat: een exclusieve ervaring waar maar 1.352 flessen van bestaan. De prijs: $3,247.
Dat er lekkere drank gemaakt wordt in Puerto Rico, hoef je aan ons niet te vragen! Deze rum is 'slechts' 20 jaar, maar vergis je niet. Vanwege de hoge temperaturen en de lage luchtvochtigheid rijpt alcohol supersnel. Zo wordt er gegrapt dat hier alcohol in 'hondenjaren' veroudert. Eén jaartje in Schotland, is 7 jaar in Puerto Rico als het gaat om de leeftijd van dit drankje. Deze rum is gelukkig wel iets betaalbaarder dan de voorgaande drank. Je bent hier slechts $1.899,99 voor kwijt.
Tequila, één van de drankjes die het meeste spijt veroorzaakt, is vaak niet zo enorm oud. Je mag als brouwer namelijk al tequila 'oud' noemen als het langer dan 3 jaar heeft kunnen rijpen. In het geval van Casa Noble heeft de tequila acht jaar de tijd gehad. Daar betaal je wel naar, trouwens, want je legt al bijna 6000 euro neer voor één fles.
Cognac uit de oorspronkelijke Franse cognacregio: dat is het geval met Pierre Ferrand. Eén van hun juweeltjes is Sélection des Anges, die 30 jaar de tijd heeft gehad. De blend zit vol met heldere fruitsmaken, subtiele nootachtigheid en verdere smaakvolle details. Niet zo gek dus, dat het door meerdere jury's goed is beoordeeld. Ohja, en dus nog betaalbaar ook. Voor 'slechts' 150 euro heb jij er één.
Echt rijpen kun je het niet noemen, maar we kunnen je voorstellen dat je nu ook wel graag wil weten wat nou de oudste alcohol aller tijden is. Om dus even af te sluiten met een nutteloos feitje... De oudste wijn werd ontdekt in Hajji Firuz Tepe in Iran. De oude kruiken bevatten sporen van 7.000 jaar oude wijn. Tja, we kunnen ons voorstellen dat die wijn niet meer zo lekker smaakt... Helemaal meetellen met de langst gerijpte dranken zullen we deze dus niet.