1. Home
  2. Waarom jij stiekem toch kunstgras in je tuin wilt

Waarom jij stiekem toch kunstgras in je tuin wilt

14 dec 2021, 7:00 Entertainment
kunstgras
Het is een klusje waar bijna geen enkele man onderuit komt: grasmaaien. Het kost vaak erg veel tijd om je gazon mooi te houden. Tijd die je liever ergens anders aan besteedt, zoals sporten of gamen. Het is vaak niet alleen het maaien, maar ook de kantjes moeten netjes worden bijgeknipt en het onkruid verwijderd. Gelukkig is er een oplossing die je veel werk kan besparen. Kunstgras! Wil je graag meer weten over kunstgras? Lees dan snel verder.

Kunstgras, ziet dat er niet nep uit?

Het antwoord is: nee, niet meer. Waar kunstgras vroeger al snel als “nep” werd bestempeld is dat nu wel anders. Kunstgras van hoge kwaliteit is vaak bijna niet meer van echt gras te onderscheiden. Natuurlijk speelt je budget wel een rol. Hoe duurder het kunstgras, hoe echter het er vaak uit ziet.

Welk type kunstgras kies je?

Dit hangt af van waar je het voor wilt gebruiken. Wil je het alleen voor de sier of ga je er intensief gebruik van maken. Spelen je kinderen erop of wil je er zware voorwerpen op zetten? Wil je dat het gras zacht voelt aan je voeten of mag het ook wat stugger zijn? Het zijn belangrijke vragen waar je over moet nadenken als je kunstgras wilt aanschaffen. Ook de dikte van de mat is van belang. Heb je kleine kinderen, dan wil je waarschijnlijk een iets dikkere mat zodat vallen niet uitmaakt.

Wat is belangrijk bij kunstgras?

De manier waarop kunstgras wordt gemaakt en uit welk materiaal verklaart voor het grootste deel de prijsverschillen en de kwaliteit tussen verschillende soorten kunstgras. De belangrijkste eigenschappen die de kwaliteit en het uiterlijk van het kunstgras bepalen zijn het vezeltype, het gewicht en de hoogte van de grasvezels. De lengte van de langste sprieten in het kunstgras wordt de poolhoogte genoemd. Lange sprieten hebben vaak als nadeel dat ze sneller plat gaan liggen. Kunstgras gaat ook sneller plat liggen naarmate de grasvezels dunner zijn. Ook de dichtheid is van belang. Hoe dichter de vezels bij elkaar zitten hoe minder snel het gras plat zal gaan liggen.

Zijn er ook nadelen aan kunstgras?

Er zijn erg veel voordelen aan kunstgras. Het is onderhoudsvriendelijk en het ziet er mooi en strak uit. Zijn er ook nadelen aan kunstgras? Een nadeel kan zijn dat kunstgras duurder is in aanschaf. Daartegenover staat wel dat kunstgras erg duurzaam is en lang meegaat. Kunstgras warmt sneller op dan natuurlijk gras. Hierdoor kan je tuin in de zomer warm aanvoelen. Als je van warmte houdt, hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn. Het grootste verschil met natuurlijk gras is wellicht dat kunstgras niet hetzelfde aanvoelt en ruikt. Daarnaast stimuleert het de biodiversiteit in je tuin niet. Maar wat voor de een een nadeel is kan voor de ander weer een voordeel zijn. Heb je bijvoorbeeld last van hooikoorts, dan is kunstgras in je tuin ideaal.

Kun je kunstgras zelf leggen?

Laten we er eerlijk over zijn, voor het beste resultaat kun je je kunstgras het beste laten aanleggen door een specialist. Kunstgras leggen is namelijk best een specialistisch werk en iemand met veel ervaring bereikt een mooier resultaat. Wil je echter kosten besparen en ben je een beetje handig? Dan is het ook heel goed mogelijk om zelf kunstgras te leggen. Laten we kort de stappen even doornemen.

Een stabiele bodem

De bodem moet stabiel en egaal zijn. Bij de meeste tuinen is dat geen probleem. Is je huis net gebouwd dan kan het anders zijn. Soms is er veel door de tuin gereden met shovels waardoor de grond niet helemaal recht meer is. In dat geval is het belangrijk om de grond eerst te egaliseren. Het is ook aan te raden om eerst een zandbed aan te leggen indien dit er nog niet ligt.

Het onderdoek leggen

Als de grond egaal is, is het tijd om het onderdoek te leggen. Het onderdoek zorgt voor stabilisatie en is drukverdelend. Hierdoor voorkom je dat er kuilen in het kunstgras ontstaan. Knip het onderdoek eerst op maat met een scherpe schaar.

Kunstgras leggen

Voordat je begint met het leggen van kunstgras is het belangrijk om de kijkrichting te bepalen. Het mooiste is het als je tegen de haren in kijkt. Plaats het kunstgras in de juiste kijkrichting en rol het uit. Zorg ervoor dat het gras strak ligt en dat alle plooien eruit zijn.

Kunstgras vastzetten

Nu het kunstgras op de juiste plek ligt kun je het vastzetten met kunstgraspennen. Deze zorgen ervoor dat het kunstgras niet kan opwaaien of verplaatst kan worden. Gebruik om de 40 centimeter een graspen en snijd hierna de randen van het kunstgras op maat met een stanleymes.
Delen met
Ook interessant