Ondertussen hebben ze de ziekste feestjes georganiseerd op de meest bizarre locaties en komen nu met hun allereerste festival op de NDSM-werf op 30 juli. En dat niet alleen: op 29 juli trappen de boys van No Art hun weekend af met een uitgebreide kunstexpositie en runwayshow. We spraken de bezige bijen en tevens organisatoren Ruud Boymans en Bora Guney .
Hey jongens! Tof dat jullie effe tijd maken tijdens jullie voorbereidingen. Vertel ons even waar No Art voor staat.
Ruud: "Een combinatie van muziek en kunst, dat hebben we vanaf moment één eigenlijk geïntroduceerd. Ook omdat er veel mensen komen voor muziek en niet voor de kunst en precies daarom is het juist sterk om mensen ook op te leiden of op te voeden met kunst.”
Ironisch, want jullie brand heet No Art. Hoe zien jullie feestjes er normaal gesproken uit?
Ruud: “We zijn altijd bezig met unieke locaties, dus we willen een brand zijn die niet alleen feesten geeft in clubs, maar eigenlijk alleen op unieke locaties. We hebben een kerk gedaan, De Hollandsche Manege en al een aantal monumentale panden. De dj’s staan ook altijd op de grond, omdat we altijd gelijkheid willen creëren, dus de dj's zijn nooit meer dan de bezoekers of wijzelf. Zo creëer je ook een sfeer dat iedereen dus gelijk is en dat iedereen inclusief is. Zo hebben we ook nooit een backstage of een VIP-ruimte. Dat houdt ook de vibe en de energie goed op een evenement.”
Wat kunnen we verwachten van het eerste No Art festival?
Bora: "8.000 bezoekers die de afgelopen jaren ook naar onze feestjes zijn gekomen. Dus eigenlijk een hele sterke achterban die voor 70 a 75 procent echt uit Amsterdam komt. Fifty-fifty vrouw/man trouwens. Dus 8.000 man, dezelfde like minded people, die komen voor muziek, maar ook voor de sfeer die er altijd is bij No Art. Vooral omdat we altijd spraakmakende dingen hebben."
We krijgen nu ook al van mensen te horen: 'Hey, wanneer komt het moment dat jullie er een muziekshow uitgooien of dat er weer iets spectaculairs gaat gebeuren?' - Bora
Jullie hebben uitgepakt met een megadikke locatie: de NDSM-werf. Hoe kunnen we dat voor ons zien?
Bora: "Er zijn twee muziekstages en een kunstarea. De kunstarea is geproduceerd door onder andere Ruud zelf. Ruud: "Er zijn ongeveer achttien kunstenaars die komen, dus het wordt ook een divers programma. Internationaal, nationaal, jonge kunstenaars, opkomende kunstenaars, dus het is heel divers."
Ruud: "De dag voor het festival hebben we ook nog echt een tentoonstelling gefocust alleen op de kunst en daar hebben we aansluitend ook de presentatie van onze main collectie. We komen nu namelijk ook met een eigen kledingmerk. We hebben eerst altijd merch gedaan, maar nu hebben we het echt groot aangepakt met zeven stuks. Er gaat dus een runway komen om de kleding te presenteren."
Vrijdag ligt de focus dus op de kunstexpositie.
Ruud: "We hebben heel veel kunstinstallaties, daar ligt de focus op. We hebben naast de kunstinstallaties een performance stage, waar gedurende de hele dag art performances komen, ook weer heel divers. We hebben namen die best wel bekend zijn, zoals Boris Acket. Hij heeft een hele bekende installatie met een doek en dat wordt echt immens. Het wordt 40 meter lang en 10 meter hoog op een breedte van 60 meter. Daar kun je ook onder door lopen tijdens het festival. Daarnaast gaan we met Heleen Blanken werken en met Frouke ten Velden. Die komt met een hele nieuwe installatie die nog nooit vertoond is, dus dat is ook supertof."
Dit klinkt echt mega, vertel ons meer!
Ruud: "We hebben jongens uit Rusland, Tundra. We hebben al heel lang contact met hen, alleen kwam het steeds niet uit om samen te werken. Toen kwam natuurlijk de oorlog, dus toen hadden zij zoiets van: nu willen ze helemaal niet meer met ons samenwerken omdat het Russen zijn. Maar ze hebben heel erg duidelijk gemaakt dat ze tegen de acties van Poetin zijn en ze zijn ook gevlucht uit Rusland, dus dat maakt deze installatie nog meer bijzonder en speciaal. We hebben ze daarom juist geboekt en neergezet om hen te supporten. Dat wordt echt een hele vette lichtinstallatie in een container. Die raad ik sowieso aan om te gaan checken, het is echt fucking nice."
"We zijn hier al een jaar mee bezig. We hebben hier maanden over gebrainstormd, over wat we willen en dat is nu uiteindelijk dit geworden. Daar zijn we heel trots op." - Bora
Uiteraard willen we nu wel effe langskomen. Welke kunstenaar willen jullie naast Tundra nog tippen?
Ruud: “Ik denk Ernest Bessems. Hij is een jong kunstenaar en die heeft een sculptuur wat onderdeel is van een performance. Omdat Ernest zo in zijn emotie zit kan de performance behoorlijk lang duren wat kan oplopen tot drie uur lang, die emoties voel je als toeschouwer. Hij zit tijdens de performance vastgeketend aan zijn sculptuur, wat symbool staat voor zijn opvoeding. Dat moet je echt komen checken. Het is heel indrukwekkend hoe hij het gevecht aangaat met zichzelf. Ernest is gewoon heel getalenteerd en ik zie heel veel potentie in hem, hij is nog niet heel bekend wat ik eigenlijk niet begrijp. Hou hem in de gaten, ik heb sterk het gevoel dat hij grote dingen gaat doen.”
Hebben jullie zelf ook nog een artpiece gecreëerd?
Bora: "We hebben zelf een kunstwerk bedacht, dat is ook gelijk de mainstage. Het is een heel groot canvas, van twintig meter hoog. We lichten het canvas uit in de avonduren, maar overdag is het een spiegel. We zijn op een gegeven moment naar het zuiden gereden en zijn daar in een huis gaan zitten om te bedenken wat we de bezoekers willen meegeven met de vraag hoe we ons kunnen onderscheiden van andere mainstages. Toen zijn we tijdens die brainstormsessie uitgekomen op spiegels. We hebben daar dus in geïnvesteerd met de gedachte dat het ook super duurzaam is. We kunnen het de komende drie/vier jaar ook nog gebruiken namelijk."
Ruud: "Het canvas gaat wel heel vet worden. Het is ook gewoon een artpiece vinden wij. Het is echt een canvas van 20 meter hoog en de dj staat onder dat canvas te draaien. Als mensen een video of een foto maken, dan worden het echt beelden van een schilderij."
Het canvas is het schilderij en op de achtergrond heb je dan het water van Amsterdam Noord. Dat gaat fucking nice zijn. Qua artpiece en de mensen die aan het dansen zijn, dat gaat hele vette beelden opleveren." - Ruud
Klinkt echt superdik. En de andere stage dan?
Ruud: "Onze kleur is natuurlijk rood. We hebben nooit echt een lichtshow, want No Art staat voor rood, dus dat is ook onderdeel van onze identiteit. Onze tweede stage zal ook weer lekker rood blijven in de avond en de mainstage wordt ook rood uitgelicht. En het probleem is natuurlijk dat we maar een uurtje donker hebben, dus heel kort maar. Dus veel geld investeren in een lichtshow terwijl het maar een uurtje donker is, dat is zonde."
Logisch ja. Enneh, kom nog effe door met jullie grootste toekomstplannen!
Bora: "De ADE shows komen eraan, dat gaat ook weer in De Hollandsche Manege zijn, wat we vorig jaar ook hebben gedaan. We zijn ook bezig met shows in Engeland en Uruguay, dus we zijn daar volop mee bezig. En we gaan ons ook echt focussen op de kledinglijn. Dit heeft ook echt veel aandacht nodig. Vooral omdat we ons echt op een kledinglijn te richten in plaats van No Art met z’n eigen merch. En natuurlijk onze stichting Synergy, daar willen we heel graag heel veel kunstexposities mee doen. Dat staat nog in de kinderschoentjes, maar daar gaan we na het festival mee door."
Ruud: "We gaan met No Art ook onze eigen winkel beginnen: een fysieke winkel die er in het najaar aankomt. Het gaat dus steeds harder en we groeien steeds sneller, dus er belooft nog veel aan te komen. Bora: "En natuurlijk de muziek die we uitbrengen, dat wordt ook goed ontvangen. De jongens van Anotr hebben laatst iets uitgebracht en die track heet Vertigo. Die gaat al best rap en komt ook op een album die in het najaar wordt gelanceerd."
Helaas voor jou is het No Art festival helemaal uitverkocht en moet je toch echt wachten totdat het volgende feestje weer om de hoek komt kijken. Je kunt natuurlijk wel effe de website van Stichting Synergy checken en de agenda van No Art bekijken wat betreft de volgende fissa's.