Deze interactieve map laat zien waar jouw woonplaats miljoenen jaren geleden was

07 sep 2020, 20:00 Entertainment
70436741 169320644145962 3851946861059258934 n1

Gooi je Google Earth maar aan de kant. Want met deze interactieve map kan jij zien hoe je woonplaats miljoenen jaren geleden erbij lag.

We kennen het allemaal. Random plekken bekijken op Earth view, het huis van vrienden opzoeken of je eigen huis bekijken. En dan zien hoe het is veranderd door de jaren heen. Maar een nieuwe website legt de lat even een paar verdiepingen hoger. Vergeet het opzoeken van je huis, je kan nu bekijken hoe jouw hometown meeging met de evolutie van de aarde.

Bijvoorbeeld hier: Amsterdam 500 miljoen jaar geleden.

interactieve

Geschiedenis langer dan dat we kunnen denken

Een paleontoloog uit Californië lanceerde Ancient Earth Globe een paar jaar geleden al. Hij gebruikt een combinatie van paleogeografisch mappen en GPlates. Dat zijn de technische feitjes weer voor vandaag. Met deze 3D-map kan je tot 750 miljoen jaar terug in de geschiedenis van onze aardbol. De paleontoloog Ian Webster, vertelde aan CNN : "de driedimensionale kaart laat zien dat ons milieu dynamisch is en kan veranderen. De historie van onze aardbol is langer dan dat wij ons kunnen voorstellen. De huidige opstelling van de platentektoniek en hoe de continenten eruit zien, is slechts een toeval van de tijd waarin we leven. In de toekomst ziet dit er weer heel anders uit."

Super-continenten

In de loop van jaren zijn er super-continenten gevormd en gebroken. Je kan bijvoorbeeld zien waar New York lag op het super-continent Pangaea. Webster vertelde verder: "Door het programma ontdek je ook grappige verrassingen. Zoals hoe de Verenigde-Staten vroeger werd gespleten door een ondiepe zee. De Appalachen waren vroeger zeer hoge bergen, vergelijkbaar met de Himalaya van nu. En voorheen lag Florida onder water."

Nadat wij onze woonplaatsen even voorbij zijn gegaan, is het nu de beurt aan jou. Check hoe jouw woonplaats er vroeger bij lag via deze link .

Delen met
Ook interessant