Tinder helemaal uitgespeeld en nog steeds single? Geen zorgen. MSCHF is terug met een online-chatroomsite getiteld Hot Chat 3000. Het werkt wel wat anders dan we gewend zijn van bijvoorbeeld Tinder en we weten ook niet of je hier daadwerkelijk een date uit gaat halen. Maar dat wordt zo allemaal wel duidelijk.
Hot Chat 3000 gebruikt geavanceerde AI om iemands hotness te beoordelen en te matchen met iemand die even hot is (of juist niet) om mee te chatten. Gebruikers die naar de Hot Chat 3000-site gaan, worden gevraagd een foto te maken of er een uit hun bibliotheek te uploaden.
De voorspellingsserver beoordeelt uiteindelijk de aantrekkelijkheid van een persoon op een schaal van 1 (niet hot) tot 10 (hot!) op basis van de ingezonden foto. Gebruikers mogen, na de gekregen ranking, alleen chatten met anderen in hun aantrekkelijkheidsbereik (bijv. 5,0-5,9).
Het grote machine-learningmodel dat voor de site is gebruikt, is getraind door OpenAI. Getraind op een dataset van 400 miljoen beeld-tekstparen, combineert het model de ingezonden afbeeldingen met bijschriften die uiteindelijk een score opleveren volgens het begrip van het model van schoonheidsconcepten die zijn opgesteld door MSCHF.
Het belangrijke punt dat MSCHF maakt: alle AI-technologie, inclusief de technologie die wordt gebruikt door Hot Chat 3000, is bevooroordeeld.
"Schoonheidsnormen bestaan en machine learning-modellen die zijn getraind op enorme hoeveelheden gegevens, leren ze onvermijdelijk", legt MSCHF uit in een verklaring over het project. "Attractivenesstest.com, bijvoorbeeld, lijkt afbeeldingen van blonde kinderen onevenredig bovenaan de aantrekkelijkheidsschaal te plaatsen."
De MSCHF's Hot Chat 3000 is dus niet alleen maar een leuke tool om mee te spelen, maar het is ook een oproep om de donkere kant van de AI-hulpprogramma's die we in ons dagelijks leven beginnen te integreren, te heroverwegen.
“De resultaten van LLM's (Large Language Models) zijn een weerspiegeling van de gegevens waarop ze zijn getraind. Hot Chat 3000 is met opzet bedoeld om deze vooroordelen bloot te leggen en te visualiseren”, aldus MSCHF.