We zijn allemaal dol op onze airfryers. Tegenwoordig
heeft iedereen wel zo’n handig apparaat in huis. Sommige mensen nemen ze zelfs
mee op vakantie. Toch heeft dat handige apparaat ook een keerzijde. Airfyers
kunnen namelijk heel gevaarlijk worden als je ze op de verkeerde manier
gebruikt.
Een Britse huisarts heeft op TikTok uitgelegd waarom we
extra voorzichtig moeten zijn met het onderhoud en gebruik van onze airfryers.
Hij waarschuwt dat de binnenkant van airfryers vaak bedekt is met een laagje
polyfluoroalkylstoffen (PFAS), een groep chemicaliën die ook wordt gebruikt in
voedselverpakkingen, toiletartikelen, kookgerei met antiaanbaklaag en tapijten.
PFAS
PFAS zijn chemicaliën die heel moeilijk afbreken en lang in
het milieu en in ons lichaam blijven. Deze stoffen kunnen slecht zijn voor je
gezondheid. Twee veelgebruikte PFAS, PFOA en PFOS, zijn vooral gevaarlijk. Deze
stoffen kunnen namelijk de kans op verschillende vormen van kanker eventueel
vergroten. Het is daarom van groot belang dat je goed omgaat met je airfyer.
Hoe voorkom je problemen met je airfryer?
Er is eigenlijk alleen een probleem met je airfryer als hij
beschadigd is. Wanneer de antiaanbaklaag beschadigd raakt, kunnen de
schadelijke stoffen vrijkomen en in je voedsel terechtkomen. Toch is het
verstandig om geen risico’s te nemen. Je moet er dus voor zorgen dat je het
apparaat goed onderhoudt en schoonmaakt. Vermijd het gebruik van scherpe
voorwerpen die krassen kunnen veroorzaken. Als je je zorgen maakt over de
antiaanbaklaag, kun je overwegen een airfryer met een keramische of
roestvrijstalen binnenkant te gebruiken.
Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je blijven
genieten van je heerlijke frietjes en andere gerechten uit de airfryer zonder
je zorgen te maken over de gezondheidsrisico’s. Zorg ervoor dat je je airfryer
goed bijhoudt, dan blijft hij een veilige en handige toevoeging aan je keuken.