We zijn allemaal dol op onze airfryers. Tegenwoordig heeft iedereen wel zo’n handig apparaat in huis. Sommige mensen nemen ze zelfs mee op vakantie. Toch heeft dat handige apparaat ook een keerzijde. Airfyers kunnen namelijk heel gevaarlijk worden als je ze op de verkeerde manier gebruikt.
Een Britse huisarts heeft op TikTok uitgelegd waarom we extra voorzichtig moeten zijn met het onderhoud en gebruik van onze airfryers. Hij waarschuwt dat de binnenkant van airfryers vaak bedekt is met een laagje polyfluoroalkylstoffen (PFAS), een groep chemicaliën die ook wordt gebruikt in voedselverpakkingen, toiletartikelen, kookgerei met antiaanbaklaag en tapijten.
PFAS zijn chemicaliën die heel moeilijk afbreken en lang in het milieu en in ons lichaam blijven. Deze stoffen kunnen slecht zijn voor je gezondheid. Twee veelgebruikte PFAS, PFOA en PFOS, zijn vooral gevaarlijk. Deze stoffen kunnen namelijk de kans op verschillende vormen van kanker eventueel vergroten. Het is daarom van groot belang dat je goed omgaat met je airfyer.
Er is eigenlijk alleen een probleem met je airfryer als hij beschadigd is. Wanneer de antiaanbaklaag beschadigd raakt, kunnen de schadelijke stoffen vrijkomen en in je voedsel terechtkomen. Toch is het verstandig om geen risico’s te nemen. Je moet er dus voor zorgen dat je het apparaat goed onderhoudt en schoonmaakt. Vermijd het gebruik van scherpe voorwerpen die krassen kunnen veroorzaken. Als je je zorgen maakt over de antiaanbaklaag, kun je overwegen een airfryer met een keramische of roestvrijstalen binnenkant te gebruiken.
Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je blijven genieten van je heerlijke frietjes en andere gerechten uit de airfryer zonder je zorgen te maken over de gezondheidsrisico’s. Zorg ervoor dat je je airfryer goed bijhoudt, dan blijft hij een veilige en handige toevoeging aan je keuken.