5 hardlooptips voor beginners en gevorderden

jun 18 2020, 7:00 Entertainment
action 1837158 1280
Het is weer lente en heerlijk weer om te gaan hardlopen. Maar voordat je begint is het wel belangrijk een paar dingen in je oren knoopt te nemen. Alsjeblieft, tips!
Je kan met onze 5 tips namelijk meer comfort ervaren, de kans op blessures verkleinen en alles uit jouw trainingen halen. Neem ze dan ook goed door, zodat je hardloopsessies met nog meer plezier kunnen worden afgewerkt. Er zitten namelijk essentiële tips tussen, maar ook dingen die van toegevoegde waarde kunnen zijn.

1. Zorg voor de juiste uitrusting

Om aan een goede hardloopsessie te beginnen, is de juiste uitrusting van groot belang. Laten we beginnen van onder naar boven. En dan zijn goede hardloopschoenen het eerste wat je nodig zal hebben. Zorg ervoor dat ze lekker zitten, voldoende ondersteuning bieden en niet te zwaar zijn. Daarbij is een paar goede sokken (die mee transpireren) ook een aanrader.
Een legging voor vrouwen of joggingbroek die goed zit voor mannen is ook belangrijk, samen met een top of t-shirt die bij voorkeur enigszins strak om het lichaam zit zodat je kleding niet gaat wapperen (en in de weg gaat zitten). Lekker ondergoed kan ook het comfort van je hardlooptrainingen vergroten. Eventuele zweetbandjes om je hoofd en polsen kan, maar is niet noodzakelijk.
Neem ook iets mee voor na je training (jasje of vest) zodat je aan kan doen, gezien je behoorlijk bezweet zal zijn. Nog een tip: je kan ook reflecterende kleding aantrekken of kleding kopen met een paar van dit soort vlakken erop. Je bent zo nog beter zichtbaar in het verkeer, afhankelijk van wanneer je natuurlijk gaat hardlopen. Want overdag (middag en avond, behalve misschien ’s avonds laat zal het niet nodig zijn).

2. Eten en drinken voor onderweg

Neem ook eten en drinken mee voor onderweg. Afhankelijk van hoelang je gaat hardlopen is het altijd verstandig om op zijn minst een bidon met water en banaan mee te nemen. Zo heb je altijd drinken bij je voor het geval de dorst inslaat en blijf je ook goed gehydrateerd. Een banaantje levert sneller suikers om je energievoorraden weer op peil te brengen. Je kan er ook een paar meenemen of een krentenbol in je tas steken.
Zorg er ook voor dat je niet op een lege maag gaat hardlopen, maar gedurende de dag (of dagen ervoor) ook goed eet. Zo ben je voldoende opgeladen. Je hoeft ook niet vlak voor de hardlooptraining nog een hele maaltijd te eten, maar zorg er dus wel voor dat je het gedurende de hele dag doet (of de tijd voordat je begint met hardlopen).
Je kan naast water ook een sportdrankje nemen. Zo heb je vaak drinken en met suikers in 1 en krijg je dus ook hiermee gelijk wat snelle suikers binnen om je lichaam de energie te geven na je trainingen die het dan iets meer nodig heeft.

3. Gadgets die je kunnen helpen

Er zijn natuurlijk ook een aantal gadgets die je mee kan nemen, ofwel wearables. Uiteraard neem je jouw telefoon mee, zodat je eventueel kan navigeren of bellen. Je kan er ook muziek op luisteren door nummers op jouw telefoon te zetten, of nog beter Spotify te gebruiken voor nog geen tientje per maand (ongelimiteerd muziek luisteren).
Je ziet tegenwoordig ook veel mensen met een fitbit om hun pols. Het is een horloge die al je sportieve prestaties bij zal houden. Vaak zit er een stappenteller, hartslagmeter, klok en meer van dat soort handige zaken op. Het hangt er een beetje vanaf welk sporthorloge je hebt, de een heeft meer opties dan andere varianten. Maak hier in je eigen keuze, maar gelang je wensen en eisen!

4. Samen gezellig hardlopen

Ga lekker samen hardlopen met familie, vrienden of vriendinnen. Het is gezellig en je kan onderweg een praatje maken en elkaar aanmoedigen. Vraag bv. aan een van je vriendinnen of ze ook willen hardlopen en de afspraak minimaal een paar keer per week te gaan.

5. Een loopband gebruiken

Je gaat natuurlijk altijd buiten hardlopen, heerlijk in de zon en met een verfrissend briesje dat door je haren wappert en de verse zuurstof die je longen in komt. Maar het kan soms ook wat minder goed weer zijn, en bv. regenen. In dat geval kan een loopband uitkomst bieden . Maar ook voor wanneer het qua tijdsbesparing wat beter voor je werkt, of wellicht op de kinderen moet passen en toch even wil hardlopen.
Een hardloopband heeft (zeker de meer professionele varianten) ook veel trainingsprogramma’s en allerlei extra’s. Zo heb je ook bij veel loopbanden een helingsfunctie. Het is dan alsof je een berg oprent. Verder is het ook handig vanwege de egale ondergrond wat de kans op blessures verlaagt (let hier ook bij buiten hardlopen op en kies voor een weg of goede ondergrond om op te rennen). En ze zijn vandaag de dag ook redelijk betaalbaar. Wist je trouwens dat er een heel nieuw soort loopband bestaat die ook weer op zijn eigen manier een unieke trainingsmethode heeft. Het gaat hier om de Assault Airrunner en het is voor elke hardloop fanaat leuk om je hier eens in te verdiepen. Misschien is het wel iets voor jou!

Begin je ook vandaag met hardlopen?

Slim! Het is goed voor meer kracht en conditie, waarbij je nu goed voorbereid op pad gaat …en het is ook nog eens heel leuk, haal alles uit je hardloopsessies door onze tips mee te nemen op reis.
Delen met
Ook interessant