Van het zuidelijkste puntje van Afrika tot het noordelijkste puntje van Afrika te voet overbruggen. En dan niet het land Zuid-Afrika, nee nee, het hele continent. Dingen die je iemand in de kroeg wellicht wel eens hebt horen zeggen, na een goed aantal koude pretcilinders, heerlijk overmoedig. En op de gram heb je tal van gekken die je langs ziet komen, maar deze man is gek in de positieve zin van het woord. De Engelsman Russ Cook gaat te voet heel Afrika te doorkruisen, zonder rustdagen. Petje af, of in zijn geval, hoedje af.
Russell noemt zich op social media ‘The Hardest Geezer', wat je kan interpreteren als ‘leipe kerel’. Voor veel mensen is één keer een marathon uitlopen al een enorme uitdaging. Voor sommigen is dat niet genoeg. Deze 26-jarige gozer begon in juni, is nog steeds onderweg en zijn verwachte aankomsttijd ligt ergens rond Kerst. Absoluut een leipe kerel dus.
Elke dag een marathon
Op z'n 21e besloot Cook om ultraloper te worden omdat hij zich gewoon niet zo lekker voelde over z'n looks en z'n algehele welzijn. In een gesprek met The Glasgow Standard liet hij weten dat hij gewoon weer zo fit wilde zijn als vroeger. Deze beul van een vent, met een excentriek uiterlijk waar je niet omheen kan, weet wel hoe hij de aandacht op zich gevestigd krijgt. Want om het even bij jezelf in te laten dalen: in feite loopt hij tot kerstmis elke dag een marathon. En niet door altijd even veilige gebieden. Onderweg is Russ al gekidnapped, maar dat weerhoudt hem niet om bij de pakken neer te gaan zitten.
Kijk, dan maak je dit plan, moet je natuurlijk wel even verder kijken dan je neus lang is. hardlopend dwars door (van zuid naar noord): Zuid-Afrika, Namibië, Angola, Congo, Kameroen, Nigeria, Benin, Togo, Ghana, Ivoorkust, Guinee, Senegal, Mauritanië, Algerije en Tunesië, waar hij finisht.
Kidnap
Zijn avontuur gaat tot dusver niet zonder problemen. Zo is Cook ook eens gekidnapt, daar zegt ‘ie over: “Op dag 102 raakte ik gescheiden van mijn team en de ondersteuningswagen vanwege onbegaanbare wegen. Hij belandde in een dorp waar de lokale chef geld van mij eiste, wat ik niet had. Dit leidde tot een dreigende situatie met mannen gewapend met machetes. Gelukkig kon ik ontsnappen nadat mijn tas had leeggehaald en een half opgegeten koekje gaf”, liet hij aan de Britse krant Mirror weten.
Maar dit was nog niet direct eind goed, al goed. Ze namen hem mee voor een zeven uur durende motorrit dieper de jungle in. In zijn hoofd vreesde hij het ergste, maar gelukkig is het helemaal goed gekomen. Alles liep met een sisser af.
Dit gebeurde allemaal nadat Cook in juni (op dag 64) ook al was beroofd door twee gewapende overvallers in Angola. Toen werden zijn camera's, geld, paspoorten en cash gejat, liet hij destijds aan de BBC weten. Volgens de BBC. "Een van de redenen waarom ik de lengte van Afrika wilde rennen, is omdat niemand dat ooit eerder heeft gedaan, en nu begrijpen we waarom."
De dappere Cook houdt zijn koppie omhoog: "Het belangrijkste is dat we dankbaar zijn dat we het hebben overleefd. We zijn een paar duizend pond aan spullen kwijtgeraakt, wat een groot probleem voor ons is, maar we zullen proberen door te gaan en de zaken op orde te krijgen."
Geld inzamelen
Deze tocht door Afrika is een poging om een record neer te zetten - volgens Cook heeft nog niemand dit ooit geprobeerd - en een mogelijkheid om geld op te halen voor twee goede doelen. De ultraloper zamelt geld in voor The Running Charity, een organisatie die jonge daklozen helpt en voor WaterAid: zij zorgen over de hele wereld voor schoon water.
De tocht van de dappere Russel Cook is te volgen via zijn Instagram
HardestGeezer en eveneens op
YouTube waar de beste man regelmatig een video uploadt.