1. Home
  2. Grolsch gaat in UK voor 'festivalbier' en gooit alcoholpercentage omlaag

Grolsch gaat in UK voor 'festivalbier' en gooit alcoholpercentage omlaag

22 okt , 11:00 Entertainment
depositphotos 127202174 xl
Je zit lekker in een Britse pub, je bestelt een blikje Grolsch en verwacht een stevig, verfrissend pilsje van 5 procent alcohol. Wat krijg je? Een slokje dat meer weg heeft van een frisdrankje na een lange nacht buiten staan. Ja, dames en heren, Grolsch heeft in Groot-Brittannië besloten om hun pils een beetje... euhm... aan te lengen. De reden? Belastingen. Of in dit geval: accijnzen.
In Groot-Brittannië heerst de laatste tijd iets wat ze daar ‘drinkflatie’ noemen. Dit betekent dat drankjes steeds minder alcohol bevatten, maar je er wel hetzelfde voor blijft betalen. Leuk verdienmodel, toch? En dit allemaal vanwege een nieuw accijnssysteem dat sinds vorig jaar van kracht is. Hoe meer alcohol er in een drankje zit, hoe meer belasting erover wordt geheven. Dus wat doen onze vrienden bij Grolsch? Ze verdunnen het bier. Zo hoeven ze minder belasting te betalen en besparen ze zo'n 28 cent per blikje van 440 milliliter.

Festivalbier

Maar dat is niet alles. Waar je normaal gesproken nog van een keurige 5 procent in je Grolschje geniet, is dat in Groot-Brittannië al eerder verlaagd naar 4 procent. En nu? Nou, die Britse Grolsch-fans moeten het voortaan doen met een pilsje van slechts 3,4 procent. Een tikje wateriger dus. Denk aan festivalbier. Je weet wel, dat biertje waar je 7 euro voor neerlegt en denkt: "Is dit nou bier of een licht getinte Spa Blauw?"

En in Nederland?

We kunnen alleen maar hopen dat dit scenario nooit naar Nederland komt. Want eerlijk, wie wil nou zijn vertrouwde biertje van 5 procent inruilen voor een verdunde versie die net zo goed een frisdrankje zou kunnen zijn? Je gaat toch ook geen whisky-cola bestellen waar de whisky vervangen is door water?
En trouwens, even voor de duidelijkheid: dat hele ‘festivalbier’-idee, dat brouwers speciaal voor festivals bier zouden verdunnen, is gewoon een fabeltje. Maar goed, in Groot-Brittannië zou je er bijna in gaan geloven.

Geruststelling

De Britse woordvoerder van Grolsch probeert ons nog gerust te stellen: “We zijn ervan overtuigd dat dit nog steeds een premiumbier is.” Nou, dat zullen we dan maar van een afstandje geloven. Tot die tijd nemen wij hier in Nederland een flinke slok van ons vertrouwde 5-procent pilsje en proosten we op het feit dat dit verdunde avontuur voorlopig alleen in Groot-Brittannië plaatsvindt.
Delen met
Ook interessant