Gin is een drankje van eigen bodem en het ontstaan ervan gaat terug tot de 17e eeuw. Later, rond de 19e eeuw, werd het gedronken als preventie voor malaria door te mixen met kinine. Tegenwoordig kennen we het als een verfrissende cocktail die met name in de zomer enorm goed scoort. Gin is een populair drankje en kent een bijzondere twist, namelijk het variërende alcoholpercentage.
De Europese wetgeving geeft aan, net zoals bij champagne, welke voorwaarden gin moet voldoen om gin genoemd te mogen worden. Het drankje heeft binnen de EU een verplicht alcoholpercentage van minstens 37,5%. In Nederland wordt dit percentage gemeten bij een temperatuur van 20 graden Celsius.
Wanneer we kijken naar Bombay Sapphire, een van de meest verkochte gin ter wereld, zien we duidelijk verschil in percentage binnen en buiten de EU. In Nederland staat 40 procent op het etiket.
Buiten Europa
De liefhebber of fervent gin drinker zal het wellicht al eerder opgevallen zijn. De percentages liggen hoger buiten Europa. Daar vinden we labels met maar liefst 47 procent alcohol. Geloof je het niet? Of gewoon zin in een stevige borrel? Check het zelf op de website van een slijterij buiten Europa.
Metingen
Het alcoholpercentage van dranken, waaronder gin, kan variëren tussen landen vanwege verschillende regelgevingen en standaarden die door elk land kunnen worden vastgesteld. Landen buiten de EU gebruiken mogelijk andere referentietemperaturen. Als het alcoholpercentage wordt gemeten bij een hogere temperatuur, kan dit resulteren in een hoger gerapporteerd percentage. Daarnaast is er voor gin een minimumalcoholgehalte vastgesteld, maar geen vast maximumalcoholgehalte. En wat doet dat met de prijs? Dat verschilt ook per land en verkoper.
Te sterke Gin-Tonic
Bacardi Canada, verantwoordelijk voor de verkoop en distributie van Bombay Sapphire Gin in Canada heeft ooit het nieuws gehaald door een productiefout. De gin bevatte maar liefst 77% alcohol, anders dan op het label stond vermeld. Als je zin had in een stevige borrel, kon je die beter overslaan.