Druk weekend gehad? Feestje hier, nog een drankje daar, toch nog even de kroeg in en misschien wel met iemand mee naar huis. Korte nachtjes. Dat vinden we over het algemeen niet heel erg, mits de gezelligheid het compenseert. Weinig staan we stil bij de consequenties van slaaptekort. Laat daar nou juist een confronterend onderzoek naar gedaan zijn.
Slaapexpert Theresa Schnorbach waarschuwt namelijk voor de lange termijn gevolgen van te weinig slapen. Dus nee, dat ene gekke weekendje doet niet al te veel kwaad. Maar structureel lijden aan korte nachtjes is allesbehalve gezond. Het gaat namelijk verder dan een slechte dag en ellendig gevoel.
Wat we direct zullen herkennen is het heel de dag wazig zijn. Slaap is belangrijk voor de hersenfunctie. Schnorbach legt daarbij uit dat wanneer we slaap te kort komen, dat ten koste gaat van het geheugen, leerprestaties, reactietijd en logisch redeneren.
En wat denk je van honger? Mensen die structureel te weinig uurtjes pakken, hebben lagere niveaus van het hormoon leptine, dat honger remt. En juist hogere niveaus van ghreline, dat de eetlust juist stimuleert. Waardoor je meer behoefte voelt om te gaan snacken.
Door het niet bereiken van je REM-slaap worden we juist overmatig emotioneel. Theresa vertelt daarover dat traumatische herinneringen verwerkt kunnen worden in een stressvrij toestand binnen de REM-slaap, het gebrek daarvan draagt dus ook niet bij aan het helen van emotionele wonden.
Wanneer je gedurende opeenvolgende dagen geen diepe slaap krijgt, krijg je een 'slaapschuld' die je niet kunt terugbetalen. Er zijn helaas meerdere gezondheidsrisico’s aan verbonden. De langetermijneffecten zijn gezondheidsproblemen zoals depressie of geheugenstoornissen, waardoor de kans op Alzheimer aanzienlijk groter wordt. Tot slot kan slapenloosheid zorgen voor het aantasten van de communicatie tussen hersengebieden, wat de manier waarop je hersenen werken kan veranderen.
Theresa heeft een paar tips om de schade te beperken of herstellen. Om te beginnen, laat wat licht binnen, beperk je cafeïne-inname en neem eens een dutje. Serieus, dutjes zijn als magische toverdrankjes voor je brein.