Een dikke burger klappen of ’s nachts na het uitgaan nog even een broodje shoarma met extra veel knoflooksaus en een bruisend colaatje in je giecheltje mikken. Op dat moment maakt het je zo gelukkig. Eigenlijk voelt het heel vaak alsof ongezond eten en drinken je geluk maakt. Maar dat schijnt dus tussen je oren te zitten. It's all about gedragsverandering.
Sportkleding blijft in de kast liggen, zakken chips gaan open en flessen wijn hebben opeens geen kurk meer. Met andere woorden, de goede voornemens om dit jaar gezonder met je lichaam om te gaan, zijn door de meesten alweer uitgezwaaid.
De meeste mensen laten hun goede voornemens alweer varen op de tweede vrijdag van januari. Deze dag heet dan ook Quitters Day. De dag van sjaak-afhaak. Misschien maar goed ook, want al die plannen om te diëten kun je beter bij het grofvuil zetten. Die diëten werken namelijk niet.
Zo’n radicaal crashdieet bijvoorbeeld. Het klinkt mooi, maar op de lange termijn werkt het helemaal niet. Wat wel helpt? Je eetgedrag aanpassen. Zeg niet dat je wil afvallen, maar vervang dat door te zeggen dat je niet meer wil snacken tussen de maaltijden door.
Het gaat dus om een gedragsverandering. Volgens gedragspsycholoog Johnny Buivenga is het belangrijk om een plan te maken. Daarmee neemt de kans van slagen namelijk extreem toe. Een plan bevat volgens Buivenga enkele essentiële onderdelen:
Gedragsverandering kost tijd. Op korte termijn denken we vaak dat we gelukkig worden van ongezond eten en drinken. Psycholoog Wouter Cornet ondervroeg honderd mensen uit 29 verschillende landen naar het geheim van hun gewichtsverlies. De conclusie? Geen dieet, maar gedragsverandering. Op lange termijn word je veel gelukkiger als je je eetgedrag leert controleren.
De uitdaging is dat we niet altijd invloed hebben op onze omgeving. Buiten de deur domineert de ongezonde hap. En dan is de verleiding van die dikke burger of shoarma toch erg groot.