1. Home
  2. Zo gaan andere landen in Europa op dit moment om met festivals

Zo gaan andere landen in Europa op dit moment om met festivals

11 sep 2021, 12:00 Entertainment
20210821 154649
Vandaag is het zover: de tweede editie van protestmars Unmute Us! staat op het programma. Op 21 augustus liepen ruim 70.000 mensen door het land als protest tegen de coronamaatregelen die de evenementensector zwaar treft. Een reactie uit Den Haag bleef uit. Twee weken later zagen we wel hoe 70.000 man elkaar in de armen vloog na de overwinning van Max Verstappen in Zandvoort. En dat terwijl een festival niet door mag gaan. Als dit geen meten met twee maten is weten wij het ook niet meer. Nederland loopt inmiddels achteraan als het gaat om versoepelingen in de evenementenbranche. Maar hoe doen de landen om ons heen het met de festivals en feestjes?

België

Wat mag er?
Alles (op 'privéfeestjes').
Sinds wanneer?
8 september.
Onze zuiderburen zijn klaar met al die strenge regeltjes. Afgelopen woensdag hebben zij zo'n beetje alle resterende coronaregels eraf gegooid. Kan je hier nu dan ook feesten? Ja, dat kan. De cafés mogen weer net zo lang openblijven als voor de coronacrisis en er mag weer gedanst worden op privéfeestjes. Alleen op privéfeestjes? Bizar genoeg wel, ja. Maar wanneer de kroegenbaas jou een appje stuurt mag een avondje stappen ook gezien worden gezien als privéfeest. Zo nauw nemen de Belgen het dus niet. Behalve in Brussel. In de hoofdstad zijn ze nog niet zo ver met inenten als in de rest van het land. Zorg dus dat je Brussel vermijdt en drink een heerlijk pintje met onze Belgische vrienden!

Engeland

Wat mag er?
Alles.
Sinds wanneer?
19 juli.
In Engeland is op 19 juli een nieuwe feestdag geboren. Op ‘ Freedom Day ’ wordt gevierd dat de Britse regering alle coronamaatregelen regelrecht de prullenbak in heeft gegooid. Al bijna anderhalve maand heerst dus, de naam zegt het al, vrijheid in Engeland. Wat betekent dat dan voor de coronacijfers? Nou, niks. Waar de Britse minister van Volksgezondheid zeker 100.000 nieuwe besmetting per dag voorspelde, ging het eigenlijk wel prima met de cijfers. Zo werden er exact een maand na Freedom Day 36.000 nieuwe besmettingen gemeld, terwijl dit er op Freedom Day nog 40.000 waren. Een daling dus! Waar wachten we nog op, Mark Rutte?

Duitsland

Wat mag er?
In sommige regio's alles, in andere regio's nog niks.
Sinds wanneer?
3 september.
Dat Duitsers streng zijn weten we. Maar hoe zit het met de coronaregeltjes? Juist, ook streng. Zo moet je in veel regio's nog verplicht met mondkapjes lopen in openbare ruimtes. Toch zijn ze in Duitsland wat betreft feesten wel een stuk verder dan dat wij zijn. Het nachtleven komt weer aardig op gang bij onze oosterburen. In Berlijn, ook wel bekend als dé nachtstad van Europa, gaan de nachtclubs langzaam weer open. Dit na oordeel van een Berlijnse rechter die vond dat de Duitsers wel recht hebben op een fissa. Een negatieve test is echter niet voldoende om eindelijk weer een pul vol met bier in de club te mogen drinken. Je moet gevaccineerd zijn of een herstelbewijs hebben.

Frankrijk

Wat mag er? Net zo weinig als in Nederland.
Sinds wanneer?
Sinds we ons kunnen herinneren.
De situatie van de Fransen is vergelijkbaar met die van ons. In Frankrijk is een ‘ Pass sanitaire ’ (coronapas) verplicht om toegang te krijgen tot horeca, musea, bioscopen, openbaar vervoer en dus ook evenementen met meer dan 50 (!) personen. Hier zijn de Franse feestbeesten dan ook allesbehalve gelukkig mee, want ook zij protesteren regelmatig tegen de maatregelen. Maar probeer Frankrijk dus, ondanks de prachtige Françaises , de komende tijd nog even te mijden.

Denemarken

Wat mag er? Alles.
Sinds wanneer?
9 september.
De Denen kunnen sinds gisteren weer doen en laten waar ze zin in hebben. De laatste coronamaatregelen zijn in het Scandinavische land overboord gegooid. Dag coronapas, dag 1,5 meter afstand. Hallo festivals en nachtclubs! Volgens de gezondheidsminister van Denemarken hebben ze de epidemie onder controle. En in Nederland lopen we nog steeds te kutten over dat Testen voor Toegang.
Laten we alsjeblieft een voorbeeld nemen aan België en Denemarken. Tijd om de teugels te laten vieren en het licht op groen te zetten voor de festivals en clubs. Mark & Hugo, hoog tijd voor actie in de taxi!
Delen met
Ook interessant