We weten hoogstwaarschijnlijk allemaal nog wel het wereldnieuws dat de Notre Dame in april 2019 vatte. Er was helemaal niks meer over van het monument in Parijs. Nu zijn ze volledig bezig met de restauratie en daarbij is een bijzondere vriend opgedoken: er is namelijk een sarcofaag gevonden.
Je zou maar eeuwenlang onder een kerk verstopt hebben gelegen. In de kist van de man is heel veel stof gevonden, maar ook organisch materiaal zoals haren en overblijfselen van planten.
Eeuwenoude sarcofaag
De sarcofaag lag onder de vloer van de wereldberoemde
kerk in Parijs. De vloer was enorm beschadigd, waardoor verschillende nieuwsgierige archeologen effe een kijkje gingen nemen in de oude lagen die onder de vloer verstopt waren. Ze denken dat de vloer, waar de sarcofaag onder lag, werd aangelegd rond het jaar 1230. Dat de sarcofaag gevonden werd op de plek waar hij aan het licht kwam,
is not a surprise . ‘’Het is de plek waar je het ook zou verwachten, want mensen worden natuurlijk begraven in een kerk. Mocht de sarcofaag inderdaad uit de 14
deeeuw stammen, is het wel degelijk een speciale vondst’’, vertelde archeoloog Roos van Oosten. Onze archeologische vrienden hopen dat de vondst kan bijdragen aan de kennis over middeleeuwse begrafenissen.
Religieus leider
Volgens de Franse archeologen is de sarcofaag gemaakt van lood, wat ook erg bijzonder is. Lood is kostbaar dus de man die gevonden is, is mogelijk een rijke stinkerd geweest. De bevindingen kunnen wijzen op een ritueel dat vaak voorkwam als een religieus leider werd begraven. Er is met een kleine camera binnen in de sarcofaag gegluurd, waarbij er resten van planten en organische materialen te zien waren. Dat dit allemaal nog zichtbaar is komt doordat ervoor dat de sarcofaag van goede kwaliteit is en dat die ontzettend goed bewaard is gebleven.