Waar Spetter en Flipper in het Dolfinarium te Harderwijk onze monden doen laten openvallen met hun schoonheid en acrobatische kunsten, is dit in de Japanse badplaats Wakasa Bay een heel ander verhaal. Sinds 2022 zijn er namelijk al 47 mensen aangevallen door een botergeile en eenzame dolfijn. Meestal blijft het bij kleine beten in de hand, maar sommige strandgangers zijn ook met breuken en diepe snijwonden afgevoerd naar het ziekenhuis.
Een dolfijn staat in tegenstelling tot haaien en zwaardvissen niet bepaald bekend als agressief zoogdier. Deze tuimelaar in Japan is daarentegen een ander verhaal en op de stranden wordt er flink gewaarschuwd. Ondanks dat we bij Japans op school nooit zo goed hebben opgelet, valt er op de borden die op het strand zijn geplaatst af te lezen: "Pas op voor dolfijnen!!". Daarnaast wordt er verzocht om meteen het water uit te gaan als je een dolfijn tegenkomt en de dieren absoluut niet te voeren.
In 2022 werden de eerste aanvallen genoteerd. 21 mensen liepen verwondingen op door de agressieve tuimelaar. Waar het land eerder in de ban was van tsunami's, kernrampen en aardbevingen was het nu Flipper die voor een hoop onrust in de maatschappij zorgt. Japanse media brachten in deze zomer uitgebreid verslag erover uit en de zomer van 2022 werd omgedoopt tot 'dolfijnenbedreigingszomer'.
De zomer van 2023 leek goed te beginnen, maar al snel keerde het tij. De bloeddorstige Flipper slaat opnieuw toe en 10 mensen raken gewond, onder hen een man met gebroken ribben. Ondanks de vele veiligheidsmaatregelen en borden, is het ook dit jaar weer prijsschieten voor de dolfijn in kwestie. Sinds 21 juli 2024 zijn er al 16 mensen gewond geraakt en net als bij de aanvallen in 2023 wordt het strand rondom Mihama gesloten.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee en mocht je binnenkort een bezoekje aan de badplaats brengen, let dan goed op. Ondanks dat de reden voor de aanvallen van deze dolfijn(en) niet duidelijk is, lijkt het erop dat het vooral gaat om onbedwingbare lusten. Volgens Ryoichi Matsubara, de directeur van een aquarium in de buurt, gaat het om 1 mannelijk exemplaar dat mogelijk "eenzaam" en "bronstig" is. Dit kon hij afleiden aan de foto's die gemaakt zijn van verschillende aanvallen in 2023 en 2022.
Waar wij een drankje kopen voor een leuke dame of haar mee uiteten vragen, werkt dit voor deze geile tuimelaar net effe wat anders. Volgens Ryoichi vertoont het dier paringsgedrag en de slachtoffers van de aanvallen bevestigen dit. Een man die in 2022 werd aangevallen door het dier vertelt dat Flipper hem probeerde te bestijgen en onder water te duwen. Andere slachtoffers hebben soortgelijke verhalen en spreken over aanvallen waarbij "geslachtsdelen tegen mensen werden gedrukt". Een andere verklaring wordt gegeven door de Australische docente en maritiem onderzoekster Putu Mustika. Volgens haar zou het dier inderdaad onbedoeld kunnen aanvallen uit paringsdrang, maar zou het ook zo kunnen zijn dat het gewoon een agressieve dolfijn is die mensen aanvalt als ze bij hem in de buurt komen.
Ondanks dat we geen biologen zijn en ons vooral focussen op het tikken van stukjes zoals deze lijkt ons de oplossing heel simpel: zet een charmante vrouwtjesdolfijn uit en het probleem lost zich vanzelf op. Wij staan echter niet aan het roer en de Japanse regering probeert het probleem op te lossen op zijn eigen manier. Op de verschillende stranden in Wakasa Bay wordt bijvoorbeeld akoestische onderwaterapparatuur geïnstalleerd dat een vervelend geluid verstuurd om het dier af te schrikken.
Naast muzikale ondersteuning, worden er ook flyers uitgedeeld en staan er op elk strand verschillende waarschuwingsborden. Ook zijn er badmeesters aanwezig en mag je alleen zwemmen in de aangegeven gebieden en tijdvakken.