Een (gratis) VPN: nog meer Netflix, veiligheid en privacy

02 okt 2020, 16:50 Entertainment
vpn
Heb je heel het Nederlandse Netflix al afgekeken, maar wil je nog steeds nieuwe series en films ontdekken? Switch gewoon naar de Amerikaanse Netflix, waar nog wel duizenden nieuwe films en series beschikbaar zijn. Je kunt er inkomen op een hele simpele manier: door een VPN te gebruiken.

Wat is een VPN precies?

Even bij het begin beginnen: wat is een VPN precies en wat doet het? Een VPN is een Virtual Private Network. Het is een extra network op je computer, laptop, tablet of smartphone en werkt met een extra versleutelde verbinding. Die verbinding loopt meestal via een server in het buitenland. Daardoor ben je op het internet minder goed te volgen. Bedrijven weten niet of je nu uit Nederland of Amerika komt. Ze zien dit namelijk aan de hand van je IP-adres. Als je gebruikmaakt van een VPN, wordt niet je eigen IP-adres doorgestuurd.
Op die manier kun je dus ook blokkades van bijvoorbeeld de Nederlandse Netflix omzeilen. Perfect, want dan kun je dus ook al die films en series zien die we in Nederland niet kunnen zien. Misschien vraag je je af waarom de Amerikanen ze wel mogen zien: dat heeft te maken met auteursrechten. En nee, je doet niets illegaals als je stiekem toch kijkt met een VPN.

Een VPN doet meer: het geeft je extra veiligheid

Een VPN is niet alleen handig om een beetje mee te Netflixen, maar het is ook handig voor je veiligheid. Je bent er minder goed door te traceren, wat je privacy al enorm verbetert. Zo kunnen marketingbedrijven online minder goed een profiel van je maken. Ben je ook in een
keer van die irritante advertenties op Facebook af.
Daarnaast is het ook veiliger om het te gebruiken. De data die je verstuurt is namelijk versleuteld. Daardoor kunnen hackers je verbinding wel afluisteren, maar niet openen. Oftewel: ze hebben helemaal niks aan de data die ze zien. Zo voorkom je dat kwaadwillenden er met jouw data vandoor gaan.

Kan dat ook gratis?

De echte Nederlandse vraag is natuurlijk of je gebruik kunt maken van een VPN zonder daarvoor te hoeven betalen. En het antwoord zal je bevallen: ‘Ja, dat kan.’ Er zijn een paar gratis diensten waar je alleen jezelf hoeft te registreren met een e-mailadres. Daarna download je het programma, log je in en klik je op de grote startknop om de VPN in te schakelen. Zo simpel is het.
Zit er een addertje onder het gras? Uiteraard, anders zou het niet gratis zijn. Veel gratis VPN’s hebben namelijk een datalimiet of limiteren de snelheden. Daardoor kan het zijn dat de verbinding soms hapert. Bovendien moet je je verbinding met andere gebruikers op de server delen. Deze problemen heb je niet als je voor een betaald account kiest.
Vraag je jezelf af: ‘ Wat is een goede gratis VPN? ’ Dan kunnen we je vraag beantwoorden met: ‘Een VPN met niet al te veel gebruikers, met een vrij hoog datalimiet en met goede snelheden.’ Het is misschien even testen tot je bij de juiste VPN-aanbieder bent uitgekomen.

Proefversie proberen

Ook een goed idee: veel betaalde aanbieders bieden een proefversie aan. Je kunt dan tijdelijk een gratis abonnement afnemen om de dienst te proberen. Meestal is deze periode tussen twee weken en een maand. Kies je ervoor het toch niet te gebruiken? Dan heb je het toch een maand gratis gehad. Wil je wel overstappen naar een betaalde VPN, dan zal dit ook geen rib uit je lijf zijn: je hebt al een VPN voor een paar euro in de maand.
Delen met
Ook interessant