Niets kan tippen aan zo’n lekker broodje met dat sappig gesneden vlees na een avond stappen. Ook zo’n lekkere pizza met de stukjes lams- of rundvlees erop na een zware werkdag gaat er vaak in. Voor zolang wij ons kunnen herinneren genieten wij al van döner kebab. De klassieker viert dan ook zijn 50ste verjaardag.
De man die deze overheerlijke lekkernij de wereld heeft ingebracht is Kadir Nurman, een Turkse immigrant. Hij introduceerde de populaire snack in 1972 als allereerst in Duitsland, maar daarna kon je het gelukkig ook al snel in ons eigen land eten. Thanks Kadir, we needed this!
Nurman opende in 1972 een eetkraampje in West-Berlijn en vanaf toen begon er een nieuw tijdperk als we het hebben over snacks. Döner kebab werd razendsnel populair in Berlijn. Het is dan ook ontstaan uit een interactie tussen Turkse immigranten en de maatschappij van Berlijn. Auteur Eberhard Seidel bestudeert al bijna 35 jaar lang de ontwikkeling van de döner kebab. Bizar eigenlijk. Toch is hij er heel positief over, zo positief zelfs dat hij een boek uitbracht genaamd ‘Döner. Een Turks-Duitse cultuurgeschiedenis’. ‘’De gastarbeiders creëerden iets nieuws, iets hybride, dat uitgroeide tot het favoriete fastfood van de Duitsers en vandaag de dag behaalt het nog steeds miljarden omzet’’, vertelde hij.
Je denkt misschien dat er in Nederland veel kebab-zaken zijn, Duitsland telt er toch echt wel effe wat meer. In totaal zijn er daar ongeveer 18.500 kebab-tenten en Turkse restaurants waar je de populaire vleessnack ook kan halen. Berlijn wordt ook wel de döner-metropool genoemd. De consumptie in ons buurland is dan ook echt belachelijk hoog. Er wordt namelijk ongeveer 550 ton döner per dag gegeten in Duitsland. Dat is echt een bizarre hoeveelheid als je het ons vraagt. Ook nog even een kleine tip van ons: om de verjaardag van onze heerlijke Turks-Duitse snack te vieren, vergeet niet een broodje döner te bestellen vanavond hé.