Ja, je leest het goed. Trump">Donald Trump wil Groenland kopen. En nee, dit is geen grap. Trump Jr. is zelfs al in Groenland aangekomen, zogenaamd voor “een beetje plezier” – maar de rest van de wereld vraagt zich af of dit echt een politiek spel is om die enorme ijsberg van strategisch belang in handen te krijgen.
Groenland is het grootste eiland ter wereld, en hoewel er maar 56.000 mensen wonen, heeft het een strategische ligging die iedere geopolitieke denker doet kwijlen. Tussen de VS en Europa, tussen de oceanen, en strategisch perfect gelegen voor militaire bases. Voeg daar nog de schat aan olie, gas, en zeldzame aardmetalen aan toe en je begrijpt waarom Trump zo geïnteresseerd is. Hij noemt het een “absolute noodzaak” voor de veiligheid van de VS. En oh ja, het zou ook lekker handig zijn voor zijn groene energie-ambities – want de rare earth metalen die je nodig hebt voor elektrische auto’s komen daar volop uit de grond.
Trump heeft al een geschiedenis van onmogelijke koopjes – kijk maar naar zijn interesse in Panama. Maar Groenland? Dat is next-level gek. Waarom? Omdat Trump de strategische waarde van het eiland begrijpt. Daar zit een Amerikaanse luchtmachtbasis, vlakbij Rusland, die perfect gepositioneerd is om te zorgen dat geen enkele grote vijand de VS kan aanvallen via de Arctische route. De geschiedenis leert ons dat de VS ooit serieus probeerde Groenland van Denemarken te kopen (in 1946 bood Truman zelfs $100 miljoen aan), maar het is nooit gebeurd. Toch blijft het een aantrekkelijk doelwit voor de Amerikanen.
Groenland is echter geen koopwaar. De Denen en Groenlanders hebben al duidelijk gemaakt dat ze het eiland niet willen verkopen. De Groenlandse premier liet weten dat het eiland “nooit te koop” is en dat ze hun vrijheid niet willen opgeven. Trump lijkt meer met zijn eigen landgenoten te praten dan met de Groenlanders zelf. Hij noemt het een kwestie van “economische zekerheid”, maar de kritiek van Groenland is niet mals. “Je koopt geen land, je koopt geen volk,” aldus een Groenlandse ex-premier.
Desondanks blijft de situatie interessant. Groenland wil zich losmaken van Denemarken en zoekt naar manieren om economisch onafhankelijker te worden. Ze hebben zelfs een nieuw vliegveld geopend en willen het toerisme boosten. Maar het probleem is simpel: het eiland hangt nog steeds voor een groot deel af van de financiële steun van Denemarken. Dus stel je voor: Trump komt met een smak geld. Stel je voor dat Groenland zegt: “Hé, misschien kunnen we een deal maken waarin we wel onze soevereiniteit houden, maar jullie helpen ons financieel.”
En dan de grote vraag: gaat Trump dit ooit echt proberen? Niemand weet het. Het zou zomaar kunnen dat dit gewoon bluf is. Misschien probeert hij de Denen onder druk te zetten, of misschien is het wel echt een poging om Groenland in handen te krijgen voor de Amerikaanse belangen. Eén ding is zeker: het blijft een fascinerend geopolitiek circus, en als Trump zijn zin krijgt, kunnen we een heel nieuwe Cold War 2.0 tegemoet zien.