Dit is wat te veel cafeïne met je doet

15 jul , 18:55 Entertainment
depositphotos 265691394 s

We weten allemaal dat we vaak een beetje cafeïne nodig hebben om de dag door te komen, of in ieder geval om aan de dag te beginnen. Dit kan in de vorm van een latte op weg naar het werk, een kopje thee in de middag of een energiedrankje voor die extra boost. Daarnaast heb je ook de doorgewinterde koffiedrinkers die gerust zeven koppen wegtikken.

Bestaat er dan zoiets als te veel cafeïne? Echte koffie liefhebbers weten soms maar moeilijk te bepalen wanneer genoeg, genoeg is. Je kan inderdaad te veel cafeïne nuttigen en dat heeft ook zeker effect op je lichaam.

Cafeïne 

Cafeïne is als die energieke vriend die je brein en zenuwstelsel oppept. Het helpt je wakker te blijven door de afgifte van stoffen zoals cortisol en adrenaline te stimuleren, terwijl het tijdelijk bepaalde neurotransmitters (de chemische boodschappers in je hersenen) blokkeert die verantwoordelijk zijn voor slaap, cognitie, opwinding en geheugen. Kortom, een beetje cafeïne zorgt ervoor dat je je een stuk minder slaperig voelt.

Wat is te veel? 

Volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zou je niet meer dan 200 mg cafeïne in één drankje moeten consumeren en niet meer dan 400 mg per dag. Je lichaam doet er tussen de twee en twaalf uur over om de helft van de cafeïne die je hebt ingenomen af te breken. En wees je ervan bewust dat sommige mensen gevoeliger zijn voor cafeïne dan anderen, dus de richtlijnen zijn niet voor iedereen gelijk.

Het is trouwens ook bijna onmogelijk om precies te weten hoeveel cafeïne er in je drankje zit, want dat varieert nogal. Zo kan een latte van verschillende koffietentjes variëren van 67 mg tot wel 241 mg cafeïne. Je weet dus nooit precies waar je aan begint. Een espresso kan tussen de 250 mg en 700 mg cafeïne bevatten en sommige energiedrankjes kunnen wel 500 of 600 mg zijn.

De effecten

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: die zenuwachtige, bibberige gevoelens na het drinken van te veel koffie of soms ook thee. Dit komt doordat cafeïne de adrenaline in je lichaam verhoogt, wat op zijn beurt je bloeddruk doet stijgen. Te veel cafeïne kan ook leiden tot hoofdpijn en, bij gevoelige mensen, hartkloppingen. Dus, als je hoofd en borst ineens aanvoelen alsof ze een drumsolo uitvoeren, is het sowieso tijd om die koffie te laten staan en je lichaam met water van cafeïne te ontdoen.

Stoppen

Wetenschappers zeggen dat je niet zomaar cold turkey moet stoppen met cafeïne, omdat dat kan leiden tot ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Dit effect kan extra heftig zijn voor de diehard koffiedrinkers, waarvan het lichaam door de jaren heen gewend is geraakt aan die dagelijkse cafeïneshot. Daarom is het slimmer om je cafeïne-inname langzaam af te bouwen. Anders loop je het risico op een echte cafeïne-faal, dat voelt waarschijnlijk nog ellendiger dan een overschot aan cafeïne.  

Delen met
Ook interessant