Dit is wat je moet weten over zweten

27 jun , 19:55 Entertainment
depositphotos 198958284 s
Eindelijk, eindelijk, eindelijk is het lekker weer. We durven bijna niet te klagen, maar bij zomerse temperaturen komen ook nadelen kijken. Insecten waar we geen fan van zijn is er een, maar zweten door de hitte is een aanzienlijke nummer twee. Dat kan behoorlijk vervelend zijn, zeker als er tijdens dat heerlijke zomer dinertje meters grote zweetplekken ontstaan in je verse linnen bloesje en je nog net niet van je stoel af glijdt.
Zweten kan erg goed zijn voor je, maar liever doe je het niet. Wat weten we eigenlijk over zweet? We zetten de vijf meest interessante weetjes voor je op een rijtje. Dan heb je meteen wat te lullen mocht iemand die zweetvlek op je rug opmerken.

Zweten 

Iedereen zweet, natuurlijk liever niet dan wel – maar het gebeurt. Dan kan je maar beter weten hoe het zit. Hier volgt een lijstje van tien feitjes over zweet. Je kan het maar weten.
1.        Hypothalamus: je interne thermostaat 
Als je lichaam denkt het warm te krijgen, schiet je hypothalamus in actie. Hij seint je zweetklieren om een verkoelend drankje, aka zweet, naar buiten te sturen. Dit verdampt en hup, je koelt af.
2.        Acht liter zweten
Jup, je kunt zomaar acht liter per dag zweten. Bij een beetje hardcore sporten in de zon, zit je al snel aan de 10 liter. Drink dus maar lekker veel!
3.        Mannen zweten eerder 
Vrouwen hebben meer zweetklieren, maar mannen hebben de hyperactieve versie dankzij testosteron. Meer spiermassa betekent meer warmte en dus meer zweet.
4.        Zweet op de huid
Zweet zelf ruikt niet. Pas als het op je huid komt en de bacteriën hun werk doen, krijg je dat 'heerlijke' luchtje. Dus ja, douchen is van essentieel belang.
5.        Situatie-afhankelijk zweten 
Je zweet niet overal tegelijk. Bij sporten komt het overal uit, maar stress zweet vooral uit je handpalmen, voetzolen, oksels en voorhoofd. Dus als je zenuwachtig bent, kun je de handjes en voeten alvast schoonmaken.
Delen met
Ook interessant