De Piramide van Djoser is waarschijnlijk gebouwd op deze bijzondere manier

17 aug , 21:00 Entertainment
66bdb15693202
Piramides fascineren de mensheid al millennia, ook omdat we niet echt begrijpen hoe ze gebouwd zijn. Toch komen we steeds dichterbij een antwoord. Recent onderzoek zegt namelijk dat er bij een van de eerste piramides op een indrukwekkende manier gebruik werd gemaakt van water.
In een paper gepubliceerd in PLOS ONE op 5 augustus staat dat de 4.500 jaar oude Piramide van Djoser in Egypte mogelijk werd gebouwd met behulp van een uniek hydraulisch liftsysteem. Vroeger dachten deskundigen dat de trappenpiramide waarschijnlijk was gebouwd met behulp van een netwerk van hellingen en hefbomen. 

Een van de oudste piramides

De Piramide van Djoser is waarschijnlijk gebouwd rondom 2680 voor Christus en wordt beschouwd als een van de eerste piramides. Het werd gebruikt als graftombe voor de farao Djoser uit de 3e dynastie van de Egyptische oudheid. Hoe de piramide precies gebouwd is, bleef tot nu toe een mysterie.

Kanalen om liften aan te drijven 

De nieuwe analyse zegt nu dat de oude Egyptenaren nabijgelegen kanalen gebruikten om liften aan te drijven. Er wordt gesuggereerd dat water in twee schachten kon stromen, die zich in de piramide zelf bevonden. Deze schachten werden gebruikt om de zware bouwblokken makkelijker omhoog of omlaag te brengen.

Meer onderzoek

De leider van het onderzoek, Xavier Landreau laat weten: 'De Oude Egyptenaren zijn beroemd om hun pioniersrol en beheersing van hydrauliek via kanalen voor irrigatiedoeleinden en schuiten om enorme stenen te vervoeren. Dit biedt potentie voor meer onderzoek naar het gebruik van hydraulische kracht om deze enorme structuren te bouwen voor de farao's.'

Met behulp van waterdruk 

Landreau en zijn collega's denken dat een nabijgelegen constructie een soort dam was om water op te vangen. Ook zijn een aantal compartimenten gevonden die zijn gegraven in de grond bij de piramide - dit waren mogelijk kanalen om water te verplaatsen. Door hiermee water onder druk te zetten werden de stenen naar boven gebracht. Dit gebeurde op een manier van bouwen die bekendstaat als 'vulkaanconstructie'. Toch benadrukt Landreau dat dit geen definitieve conclusie is: er is nog meer onderzoek nodig.  
Delen met
Ook interessant