Het is geen geheim dat de man of vrouw op de bovenste verdieping van het kantoor doorgaans wat meer verdient dan jij, en dat de loonkloof steeds groter wordt. En eerlijk is eerlijk: als je de verantwoordelijkheid draagt voor honderden mensen, mag daar best iets tegenover staan. Maar uit recent onderzoek blijkt dat het verschil tussen de directiekamer en de kantoortuin wel erg uit de hand begint te lopen. En we hebben het niet over een klein verschilletje.
Volgens cijfers van
Oxfam Novib, een club die zijn cijfers netjes op orde heeft, zijn de inkomensverschillen wereldwijd compleet uit balans geraakt. Bazen zagen hun inkomen in de afgelopen vijf jaar met zo'n 50 procent stijgen. Werknemers? Die moesten het doen met een schamele 0,9 procent. Geen tikfout, helaas. 0,9 procent is nog minder dan de jaarlijkse stijging van je Netflix-abonnement.
En het wordt nog pijnlijker: sommige miljardairs tikken per uur meer binnen dan jij in een heel jaar. Terwijl jij in de regen staat te wachten op een vertraagde trein, kiest de CEO van een multinational op zijn jacht tussen Saint-Tropez of Ibiza. We hebben het niet over een loonkloof, maar over een loonkloof met een eigen postcode. Je baas in een Bentley, jij op een Swapfiets.
Nederland doet lekker mee
Dat dit speelt in de VS zal niemand verbazen. Maar ook in Nederland is het verschil tussen top en werkvloer ernstig scheefgegroeid. Oxfam Novib nam 62 Nederlandse bedrijven onder de loep. In 41 van die bedrijven verdiende de topman (of topvrouw) in 2024 gemiddeld bijna 2 miljoen euro. Ter vergelijking: vijf jaar geleden lag dat bedrag nog zo'n 30 procent lager.
En de gewone werknemer dan? Die zag zijn
loon met 1,4 procent stijgen in diezelfde periode. Moet je vooral even naast elkaar leggen op papier: miljoenen erbij voor de directie, tientjes voor de rest. Dan snap je waarom het personeel aan de lunchtafel wat cynischer klinkt de laatste tijd.
De oplossing van de loonkloof
Volgens Oxfam Novib is het tijd voor actie. Echte actie. Geen rapporten die ergens onder in een la verdwijnen, maar maatregelen waar mensen iets aan hebben. Denk aan hogere belastingen voor buitensporige topsalarissen, meer steun voor vakbonden en wettelijke regels voor een leefbaar loon. Dat laatste klinkt basaal, maar voor veel mensen is het anno 2025 allesbehalve vanzelfsprekend.
Ook roept de organisatie op om de EU-wetgeving tegen loondiscriminatie sneller en strenger door te voeren. Iets waar Nederland nog wel wat in te halen heeft. Niet alleen tussen baas en werknemer dus, maar ook tussen man en vrouw.
Delen is moeilijk
Er is niets mis met succes, ambitie of rijkdom. Maar de cijfers laten zien dat het systeem op sommige plekken is doorgeschoten. Als de top binnen een bedrijf miljoenen per jaar opslokt en de rest van het team nauwelijks meegroeit, dan wringt dat. Niet alleen moreel, maar ook economisch. Want een bedrijf draait uiteindelijk niet op aandeelhouders, maar op mensen.