Stel je voor. Je bent in Japan, wat sowieso al tof is. Je wil eens even kijken hoe de ruimte er nou uitziet. Je stapt in de lift, je drukt op het bovenste knopje en daar ga je. Het is tevens een goed apparaat om je hoogtevrees mee te overwinnen.
De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA gaat samen met een universiteit een proef doen voor een lift tussen de aarde en de ruimte . Het moet een lange kabel worden die aan de ene kant vastzit aan de aarde en aan de andere kant aan een satelliet. Via de kabel moet het mogelijk zijn om mensen en materialen naar boven te vervoeren. Zo kunnen eigenlijk alle raketten bij het schroot worden gezet. Moeder natuur zal blij zijn, want raketlanceringen zijn funest voor het milieu.
Het idee is natuurlijk vet leuk, maar er komt aardig wat bij kijken. Zo zijn de meeste materialen niet bestand tegen de enorme druk in de ruimte. Deze week is er een test met een mini liftje tussen twee kleine satellieten. Op zich best schattig. In de 10 meter lange buis verplaatst een doosje van 6 bij 3 cm zich tussen de satellietjes.
De kabel tussen de aarde en de lift moet ongeveer 96.000 kilometer lang worden. Een behoorlijk eind dus. Een kant zit vast aan de zogenaamde Earth Port en in de ruimte zit de kabel vast aan een satelliet van 12.500 ton. De kabel zelf wordt gemaakt van koolstofnanobuisjes, al deze buisjes moeten een grote kabel vormen. Of het daadwerkelijk gaat lukken is nog maar de vraag. De kosten van zo’n ruimtelift schijnen rond de 90 biljoen dollar te liggen. Maar dan ben je wel binnen 8 dagen in de ruimte.
Niet alleen in Japan zijn ze bezig met het idee van een ruimtelift. In de Verenigde Staten zijn ze er ook mee bezig. Het idee van een lift tussen hemel en aarde leeft al een stukje langer. In 1895 droomde de Rus Konstantin Tsiolkovski al over een lift naar de ruimte .