Dus, je hebt eindelijk die roadtrip gepland met jouw trouwe vierwieler. Voordat je enthousiast de sleutels omdraait en de koffers inpakt, wil je natuurlijk weten waar je het veiligst de weg op kunt. Het afgelopen jaar zijn er veel verkeersdoden gevallen en dat willen we natuurlijk uit de weg gaan.
Mocht je de veiligste keuze willen maken, is Scandinavië the place to be. Hier is de kans op een ongeluk met de dood als gevolg het kleinst. De onveiligste keuze daarentegen – het zal je niet verrassen als je wel eens dash cam video's op YouTube checkt – is Oost-Europa. Hier gebeuren namelijk de meeste ongelukken.
Het afgelopen jaar was allesbehalve chill voor de Europese hulpdiensten en ANWB-medewerkers. Volgens de meest recente EU-cijfers zagen zo’n 20.600 mensen hun laatste file. Dit is een stijging van 3% vergeleken met 2021. Blame it on de post-corona road rage, want na alle lockdowns sprong iedereen weer massaal in de auto.
Toch hadden we 2000 minder verkeersdoden dan in 2019, toen corona nog een biermerk was en geen pandemie. Volgens de laatste EU-cijfers stierven er in 2022 gemiddeld 46 mensen per miljoen inwoners in de EU. Maar in Scandinavië zijn die cijfers een stuk optimistischer. Zweden is de absolute kampioen met slechts 21 doden per miljoen inwoners.
Ook in Nederland zit je redelijk safe met 35 doden per miljoen inwoners. Dat is veel beter dan die zonnige vakantiebestemmingen zoals Italië (53), Frankrijk (49) en Griekenland (58). Waar je daarentegen echt op moet passen op de weg is het oosten van Europa. Roemenië, Bulgarije en Kroatië hebben daar spannen daar de lugubere kroon, met respectievelijk 86, 78 en 71 doden per miljoen inwoners.
De gevaarlijkste vakantielanden voor het verkeer
De veiligste vakantielanden voor het verkeer
Als je de EU-cijfers van 2021 moet geloven, kun je het beste de provinciale wegen vermijden. Meer dan de helft van de dodelijke ongevallen gebeurt daar. De snelwegen zijn de veiligste optie met slechts 9% van de dodelijke ongelukken. Als je alle risico’s wil uitsluiten, dan blijf je gewoon thuis of pak je het vliegtuig. Deze laatste heeft namelijk een bijzondere statistiek als het gaat om de kans op een ongeluk. Deze is namelijk 1 op 188.364.
Volgens de Europese Unie gaat het allemaal niet snel genoeg met het verminderen van het aantal verkeersdoden. Zonder extra inspanningen halen we de doelstellingen van de EU om het aantal doden en zwaargewonden tegen 2030 te halveren niet. Vergeet die droom van nul verkeersdoden in 2050 maar als we zo doorgaan.