Het begon ooit met crashfilmpjes in Rusland, maar inmiddels gebruiken steeds meer mensen een dashcam in de auto. Mocht je onder een steen hebben gelegen: een dashcam is een kleine camera op de voorruit van de auto die filmt wat je als bestuurder ziet tijdens het rijden. Hij begint met filmen op het moment dat je de auto start en gaat automatisch weer uit als je de auto uitzet. In het geval van een ongeluk of aanrijding heb je daarom altijd nuttig bewijsmateriaal voor de politie of verzekeringsmaatschappij.
In Nederland neemt het gebruik van dashcams elk jaar toe, in andere landen is het zelfs verplicht. In Rusland en Zuid-Korea ben je bijvoorbeeld niet verzekerd als je zonder dashcam de weg op gaat. Ook in het Verenigd Koninkrijk gaat bijna niemand de weg op zonder dashcam, daar krijg je vaak een korting op je premie wanneer je een dashcam gebruikt. In sommige landen, zoals Portugal en Oostenrijk, is het gebruik van een dashcam in verband met privacy juist ten strengste verbonden.
Kan het gebruik van een dashcam bijdragen aan een veiliger verkeer? De vraag is wat voor effect van het gebruik van een dashcam heeft op het rijgedrag van mensen. Cameratoezicht heeft in veel gevallen een preventieve werking, de pakkans bij een overtreding of misdrijf wordt immers enorm vergroot. Het bekendste voorbeeld hiervan is misschien wel de traject controle op de snelweg. Mensen rijden daar nauwelijks nog te hard, de pakkans is immers 100%.
Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat je – wanneer je een dashcam gebruikt – zelf een stuk bewuster door het verkeer gaat. Het is een prettig gevoel dat de camera altijd een oogje in het zeil houdt en dit zorgt er (misschien onbewust) voor dat je een stuk voorzichtiger gaat rijden. Mocht het gebruik van een dashcam bij meeste mensen dit effect hebben, dan zou het gebruik ervan aanzienlijk kunnen bijdragen aan de verkeersveiligheid in Nederland. Daarnaast verbruik je een stuk minder brandstof als je wat langzamer rijdt en is het dus een stuk beter voor het milieu én je portemonnee.
Voor verzekeringsmaatschappijen zijn de voordelen van een dashcam in ieder geval duidelijk. Het bepalen van de schuldvraag bij ongevallen is een tijdrovende en kostbare zaak. Ook is het vaak een hele rompslomp met papierwerk en zijn de bestuurders van beide voertuigen het lang niet altijd eens. Als er beeldmateriaal is gaat het bepalen van de schuldvraag een stuk sneller en efficiënter. Daarnaast is het vaak meteen duidelijk wie de schuldige van de aanrijding is. Het aantal onterecht uitgedeelde claims zal daardoor een stuk minder zijn. Deze besparingen kunnen weer worden doorberekend aan de klanten, zoals in het Verenigd Koninkrijk dus al het geval is. Het is daarom waarschijnlijk een kwestie van tijd is voordat verzekeringsmaatschappijen het gebruik van dashcam actief gaan aanmoedigen en stimuleren.
Een belangrijke vraag die opkomt wanneer een hoop mensen de weg op gaan met een dashcam is wat dit voor gevolgen heeft voor de privacy. Niemand zit te wachten op Big Brother taferelen waarbij elke beweging wordt vastgelegd. Dit is precies de reden waarom het gebruik van dashcams in sommige landen verboden is. In Nederland is nog weinig wetgeving over het gebruik van dashcams. Wél is het in Nederland gewoon toegestaan om te filmen in het openbaar.
Omdat de video’s van een dashcam in principe altijd intern worden opgeslagen op een Micro SD kaartje en meeste dashcams verder niet zijn verbonden met internet is er gelukkig weinig risico op pottenkijkers. Het is niet zomaar mogelijk dat anderen met je mee kunnen kijken tijdens het rijden. Voor het (ongevraagd) plaatsen van video’s op internet zijn gelukkig wel richtlijnen. In principe moet je toestemming hebben wanneer je foto’s of video’s van anderen op internet plaatst. Zomaar dashcam beelden op internet zetten is dus niet toegestaan als personen herkenbaar zijn.
De verwachting is dat de populariteit van dashcams de komende jaren alleen maar toe gaat nemen. Omdat steeds meer mensen een dashcam gebruiken worden ook steeds meer opmerkelijke situaties in het verkeer vastgelegd. Er zijn hele Youtube kanalen met grappige en opmerkelijke dashcam video’s. Ook in België stijgen de verkopen en is de verwachting dat dit de komende jaren zal toenemen.