Wanneer je seksueel actief bent, is het goed om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten soa's. Een one night stand is leuk, maar krijgt toch een beetje een naar bijsmaakje wanneer je thuiskomt met chlamydia of een andere soa.
Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat het aantal soa-diagnoses toeneemt en dat chlamydia nog steeds de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening is. Heb je geen idee wat chlamydia is en hoe je het herkent? Dan is het tijd om er wat meer over te weten te komen. In dit artikel lees je meer over chlamydia en hoe je er vanaf komt.
Kort maar krachtig: chlamydia is een bacterie die je door middel van seks over kunt brengen op een ander. Heb je zonder condoom seks gehad en is je bedpartner besmet met chlamydia? Dan is de kans heel groot dat je het ook krijgt. Het grote nadeel van deze soa is dat je niet altijd wat merkt van chlamydia. Sterker nog: in veel gevallen zijn de klachten zo gering dat je geen idee hebt dat je een soa hebt opgelopen. Door je te laten testen bij de GGD of door een chlamydia test te doen, kun je na onveilige seks checken of je chlamydia hebt opgelopen. Wat natuurlijk nog veel beter is om te doen, is om veilige seks te hebben.
Ongeveer de helft van de mannen krijg last van deze soa. Mocht je wel iets merken van het feit dat je besmet bent met de chlamydia bacterie dan kan zich dat uiten in de volgende verschijnselen:
Vrouwen kunnen last krijgen van andere verschijnselen, zoals pijn in de onderbuik of bij het plassen, pijn bij het vrijen, bloeden terwijl je niet ongesteld bent en uiteindelijk zelfs onvruchtbaarheid door een ontsteking aan de eileiders of baarmoeder.
Hoewel veel mensen op de hoogte zijn van het feit dat je een soa kunt krijgen van onveilige seks blijkt dit in sommige gevallen niet genoeg reden om een condoom te gebruiken tijdens de seks. Heb je onveilige seks gehad en twee tot drie weken na de seks last van bovenstaande verschijnselen? Of wil je voor de zekerheid checken of je chlamydia hebt omdat je verschillende bedpartners gehad hebt? In dat geval kun je vandaag de dag een chlamydia test bestellen om thuis te gebruiken. Veel mensen vinden dat een fijn idee, zodat ze niet naar de huisarts of de GGD hoeven.
Een chlamydia thuistest is eenvoudig te gebruiken. Voor mannen is het een urinetest en vrouwen moeten een vaginale swab doen om zo een sample samen te stellen. Die sample stuur je vervolgens op waarna het wordt getest op chlamydia in een gecertificeerd laboratorium. Het grote voordeel van zo'n chlamydia test is dat je geen afspraak hoeft te maken bij de dokter en daar dus geen tijd voor vrij hoeft te maken. Wat voor veel mensen ook een prettig idee is, is dat je op een redelijk anonieme manier jezelf kunt testen op deze soa. Er heerst vaak toch nog een soort taboe op onveilige seks, waardoor zo'n test thuis fijner aanvoelt om te doen.
Bij een chlamydia test kun je een positieve of negatieve uitslag krijgen. Is de test positief? Dan betekent dat dat je chlamydia hebt en dat je alsnog contact op moet nemen met je dokter. Bij een negatieve uitslag heb je geen soa en hoef je niets te doen behalve aan veilige seks doen in de toekomst (tenzij je getest bent en van je bedpartner weet dat hij of zij getest is). Wanneer je chlamydia hebt, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf zijn; ook wanneer je geen klachten hebt. De dokter schrijft je een antibioticakuur voor, deze kuur moet je zo snel mogelijk beginnen.
Als je klachten hebt dan verdwijnen die vervolgens, evenals de soa. Heb je met een vaste bedpartner seks? Dan krijgt hij of zij ook medicijnen om chlamydia te behandelen. Van de GGD of je huisarts krijg je 1 of 2 pillen die je in één keer moet slikken. Maar let op: de soa is niet direct weg. Het duurt ongeveer een week voordat de chlamydia verholpen is. Wacht daarom het liefst nog een week met seks (of voorspel) of gebruik in alle gevallen een condoom.