Chinese ijsstad Harbin: waanzinnig bouwwerk, in twee maanden gesmolten

04 jan 2024, 15:58 Entertainment
depositphotos 236693162 s

In de Chinese stad Harbin hebben ze ook dit jaar weer keihard gewerkt om een mega ijsstad te bouwen. Er werd maar liefst 500 miljoen dollar gespendeerd om een reusachtige stad van ijs te maken, iets wat men elk jaar doet in deze periode. De ijsstad wordt met alle toeters en bellen die het heeft dan ook in de volksmond 'Disneyland on Ice' genoemd.

Overdag verwelkomt Sun Island bezoekers met reusachtige sneeuwsculpturen, terwijl 's avonds Ice and Snow World oplicht met op schaal gemaakte ijskrabbers, variërend van een ijsversie van het Empire State Building in 2014 tot een 30 meter hoge ijstoren in de vorm van een flamencojurk in 2018. Lang niet gek zulke ijskunstwerken.

Ice City

Een hoogtepunt in de geschiedenis van het festival was het Guinness World Record-winnende sneeuwmonster uit 2007, een meesterwerk van 250 meter bij 8,5 meter voet hoog, dat zowel de majestueuze Niagara Falls als de Beringstraat (de zee tussen Rusland en de VS) toonde. In Harbin City is het nu zowel overdag als 's nachts feest met veel winterse activiteiten, met ijslantaarnexposities, alpineskiën, ijswielrennen. Ze maken er een groot feest van in de Chinese stad.

Harbin

Het hele festival, dat zijn oorsprong vond in 1963, wordt gevoed door de blokken ijs uit de Songhua-rivier. Kunstenaars gebruiken swingzagen, beitels en ijsbeitels om deze schitterende sculpturen te creëren, van helder ijs tot kunstzinnige verlichting.

Kritiek

Voor sommigen is Harbin een winterparadijs dat hun kijk op het koude seizoen heeft veranderd. Ondanks zijn populariteit is het festival niet zonder kritiek, maar dit lijkt de betovering niet te verminderen. Zelfs dit jaar heeft het recordaantal toeristen aangetrokken. Maar binnen twee maanden smelt dit winterse wonderland weg, waardoor het kortstondige maar betoverende landschap in maart verdwijnt en dus is het geld letterlijk weggesmolten. Iets wat de kritiek flink laat toenemen.

Delen met
Ook interessant