Nee, helaas krijgen we die 1000 euro die Mark Rutte ons belooft heeft niet morgen op onze rekening gestort. Daarentegen lijkt het wel erg goed te gaan met onze economie. Op het moment van schrijven krijgt de Nederlands overheid dan ook meer geld binnen dan dat ze uitgeeft. Hiernaast is de astronomisch hoge staatsschuld gezakt. In het eerste halfjaar van 2024 lijkt er een overschot van bijna 8 miljard euro te zijn. Dit
lezen we op de website van het rekenbureau CBS. Dat is 5 miljard euro meer dan in de eerste 6 maanden van 2023. Ons rekeningnummer kan dan ook gewoon opgevraagd worden via de mail, mochten ze niet weten hoe ze het op kunnen maken. We weten nog wel wat mooie auto's of leuke plekkies. Enfin, verder nam de overheidsschuld in dezelfde maanden met ruim 6 miljard euro af tot – schrik niet – 475 miljard euro.
Belastingen
Dat er meer dukaten binnenkomen bij de overheid, komt door de verhoogde belastingen en premies. Deze stegen gezamenlijk met ruim 15 miljard tegenover de eerste zes maanden in 2023. Het is daarentegen niet zo dat er minder geld wordt uitgegeven door BV Nederland. In het afgelopen halfjaar namen de uitgaven namelijk ook met 10 miljard euro toe. De beloningen van werknemers en sociale uitkeringen zijn hier de grootste stijgers. De regering geeft daarentegen wel een stuk minder uit aan subsidies. Bijvoorbeeld de bijdrage, die dit jaar afloopt, om de hoge energieprijzen te compenseren.
Schuldquote Nederland
De schuldquote of in Jip-en-Janneketaal, de schuld als het percentage van het bruto binnenlands product zit halverwege dit jaar bijna op de laagste stand sinds 1994. Sinds 2007 is onze schuld flink gestegen, de belangrijkste bijdragers hiervan zijn de corona- en kredietcrisis. Daarentegen is de economie ook groter is geworden en is de schuldquote nauwelijks gestegen. Elk nadeel heeft zijn voordeel zal Cruijff hebben gezegd.