Auto’s kunnen straks zien en ruiken of je gedronken hebt

11 jan , 20:55 Entertainment
depositphotos 437741886 l
De CES beurs in Las Vegas is aan de gang en we kunnen bijna elke dag wel een artikel maken over een nieuwe, vette uitvinding die wordt gepresenteerd op de techbeurs. Magna, een Chinese autofabrikant, liet op de beurs een wel heel handige techniek aan de wereld zien.
Het mag dan wel bij de wet verboden zijn maar er zijn in ons land toch een aantal mensen die na een aantal borrels nog achter het stuur te kruipen. Levensgevaarlijk en mocht je gepakt worden heb je een megaprobleem, maar onze Chinese vrienden presenteren een systeem waarbij beschonken bestuurders in de toekomst de auto niet eens meer zouden kunnen starten als ze dat zouden willen. Dat is maar goed ook, want met alcohol achter het stuur kruipen is een totale no go.

Infraroodcamera

Het Chinese bedrijf heeft namelijk een systeem bedacht waarmee er zonder dat er wordt geblazen in een autoslot, vastgesteld kan worden of iemand gedronken heeft. Door middel van een infraroodcamera wordt er gekeken naar je ogen, want die vertellen wanneer je gedronken hebt een hoop meer dan je zou denken. De camera checkt signalen als slaperigheid, afleiding en zelfs de grootte van je pupillen. Die worden namelijk groter als je een borrel op hebt.

Alcoholslot

Mocht je er van nature al een beetje bij lopen als David Neres, met wat hangende oogjes, dan doet het systeem nog een andere check voor de zekerheid. In de auto zouden namelijk ook sensoren zitten die opnemen hoeveel alcohol en koolstofdioxide je uitademt. Een soort alcoholslot dus, alleen hoef je dan niet te blazen in dat kekke tuutje wat erin zit. De spelregels hoeven we je (hopelijk) als automobilist niet uit te leggen, maar hier komen ze alsnog. Bij 0,8 promille, het maximum wat je in je bloed mag hebben als ervaren bestuurder, kan je draaien aan de sleutel wat je wilt maar start de auto niet. Als beginnende bestuurder, dus mocht jij korter dan vijf jaar geleden dat roze-paarse pasje hebben gehaald, dan is dat 0,2. Of het systeem daar onderscheid in kan zien straks, moeten we nog maar zien. Het is in ieder geval een goed teken dat we technologische ontwikkelingen steeds meer voor onze veiligheid in gaan zetten.
Delen met
Ook interessant