Tegenwoordig is een horloge meer dan alleen een accessoire waarmee je kan zien hoe laat het is. Het is inmiddels ook een symbool van status geworden. Bij Audemars Piguet weten ze dit maar al te goed. Meestal denken mensen bij het horen van Audemars Piguet meteen aan zijn befaamde Royal Oak. Toen het Zwitserse merk in 2019 met de Code 11.59 uitkwam, leek het bijna alsof ze van plan waren om te bewijzen dat ze niet alleen de Royal Oak zijn, maar ook veel meer kunnen.
Dankzij de release van deze nieuwe Audemars Piguet Code 11.59 Universelle, met zijn atypische kast en wijzerplaatconstructie. Zou het dan ook zomaar kunnen lukken om uit de schaduw van de onsterfelijke Royal Oak te stappen.
Ingenieurs, ontwerpers, horlogemakers en ambachtslieden werkten meer dan zeven jaar samen om dit prachtige uurwerk van Audemars Piguet tot leven te brengen. Die zeven jaar hebben ze niet uit hun neus zitten eten. Dit horloge is namelijk in staat tot 40 functies, waaronder 23 complicaties. Mocht je je nu afvragen wat een complicatie is, geen zorgen wij leggen het effe uit.
Een horloge dat meer functies heeft dan alleen het weergeven van de tijd wordt ook wel een 'gecompliceerd' uurwerk genoemd. Elke extra functie van een horloge heet dan een complicatie. Enkele voorbeelden van complicaties zijn maandaanduiding, maanfase, of een zonnestand.
Het indrukwekkende aan die 23 complicaties is misschien wel dat de nieuwe Universelle er, vergeleken met andere ultra-gecompliceerde horloges, niet per se ingewikkeld uitziet. In feite lijkt het van een afstand heel normaal.
Maar zo normaal is 'ie niet, met een haast eeuwigdurende kalender die is ingesteld tot het jaar 2400, heeft de wijzerplaat vier verschillende vensters om de dag, maand, jaar en dag van de week weer te geven. Het meest opvallende aspect aan de voorkant is misschien wel de maanfasefunctie. Het astronomische maansysteem geeft een meer realistische weergave van de maancyclus. Twee concentrische schijven, waarop zes verschillende maanposities zijn afgedrukt, vormen samen tien video's die de overgangsstadia tussen nieuwe en volle maan weergeven.
Al met al is dit een klokkie om u tegen te zeggen. Als het niet om de prestatie gaat om zoveel mogelijk functies in een polshorloge te stoppen, dan maar om de prestatie om die complicaties zo simpel te laten lijken.
Deze hele dikke klok is verkrijgbaar in vier stijlconfiguraties met 18-karaats wit- of roségouden kasten en zwarte, crèmekleurige of geskeletteerde wijzerplaten. Ben je toevallig al even aan het sparen én helemaal wild geworden van dit horloge? Op verzoek verstrekt Audemars Piguit de prijs. Het zal vast niet om een paar tientjes gaan, maar dromen mag altijd.