Nederland staat stampvol met Vinex-wijken. Niks mis mee om later jezelf in te vestigen hoor, maar soms wil je even wat anders bekijken. Wat dat betreft heeft architect Alexander Nerovnya een portfolio waar je U tegen zegt. Niet alleen maakt hij het ene na het andere toffe concept, de locaties zijn ook nog eens perfect. Hoog tijd eens om in zijn werk te duiken.
Voor de werken van Nerovnya (klinkt toch wat cooler dan Alexander) is de natuur bijna net zo belangrijk als het gebouw zelf. Zijn inspiratie steekt hij niet onder stoelen of banken. Met conceptnamen zoals Ølhus en Stavanger laat hij zijn voorkeur voor Noorse rotspartijen stevig doorschemeren. Met elegante lijnen en spiegels weet hij zelfs de meest moderne ideeën nog te rijmen met de omgeving. Hoewel: soms steken ze ook lekker af tegen de omgeving. Nerovnya is niet bang om oranje details in contrast te laten staan met een strakblauwe Californische lucht. Ook is er een monsterlijke groene creatie te spotten op zijn social media dat meer wegheeft van een speeltoestel. Toch blijft het werk van Nerovnya vooral dicht bij de natuur. Zijn concepten gebruiken vooral hout, glas, spiegels, staal en stenen in natuurlijke kleuren.
De ideeën van Nerovnya zijn helaas tot op heden nog renders. Dat is knap vervelend, want het eerder genoemde Ølhus (letterlijk 'bierhuis') begon al te smaken. Niet te vroeg getreurd: renders zijn een essentiële stap in moderne architectuur. Mocht iemand zo'n voorstel dus supervet vinden, is het mogelijk om 'm te bouwen. Waarschijnlijk heb je wel even wat centen op je bank nodig, want als je überhaupt al een lap grond wil kopen op zo'n droom locatie. De renders hebben wel als bijkomend voordeel dat de huizen op elke locatie in de wereld neergezet kunnen worden. Dat levert soms de meest prachtige plaatjes op. Ze kunnen zo aan de muur.
Naast het creëren van het ene na het andere droomhuis, heeft Nerovnya met z'n team ook een concept gemaakt voor de Notre Dame. Hij kreeg veel commentaar op zijn moderne interpretatie van een nieuw dak. Zijn reactie was simpel. Volgens Nerovnya was het gebruik van glas de beste manier om met de situatie om te gaan. Daarnaast refereerde hij naar de eerdere keren dat de Notre Dame 'gemoderniseerd' werd. Overigens is zijn idee helaas niet gekozen. De Franse president Macron wil het iconische gebouw het liefst weer terugzien in originele staat. Gemiste kans dus.
Natuurlijk snappen we dat je na het lezen van dit artikel meer platen wil zien. Daarom hier nog wat meer van onze favorieten. Wij zien ons er al wonen!