En wij maar denken dat diamanten en goud prijzig zijn. Oké, daar betaal je ook goed geld voor, maar het is een schijntje in vergelijking met wat je voor dit middeltje neerlegt. De duurste substantie ter wereld is iets dat we antimaterie noemen. Wat dat precies is, gaan we je uitleggen.
Angels and Demons
Misschien heb je wel eens van antimaterie gehoord. Als je de film Angels and Demons met Tom Hanks in de hoofdrol hebt gezien, ben je er misschien wel op gestuit zonder het te beseffen. Of je bent het vergeten, aangezien die film alweer meer dan tien jaar geleden is uitgekomen. En zo goed was ‘ie ook weer niet trouwens…
Antimaterie
Eigenlijk is alles op de wereld materie. Wanneer er zich in een ruimte geen materie bevindt, spreken we van een vacuüm. Het probleem is dat materie en antimaterie niet echt goede vrienden zijn. Wanneer antimaterie in aanraking komt met materie (zo’n beetje alles ter wereld dus), kan dit catastrofale gevolgen hebben. Je raadt het al: ka-boem. Dit is echt
Oppenheimer -achtige shit.
Zeldzaam
We mogen dus misschien wel van geluk spreken dat antimaterie verbazingwekkend zeldzaam is. De zeldzaamheid is ook een van de redenen waarom het zo peperduur is. In 1999 voorspelden een stel knappe koppen van NASA al dat het ongeveer 62 biljoen dollar zou kosten om één gram antimaterie te maken. Even voor de duidelijkheid: dat is een getal met twaalf nullen. Daar kan je een hoop leuke dingen mee doen. Maar je kan er dus ook een grammetje antimaterie van kopen.
100 miljard jaar
Voor het maken van een gram antimaterie heb je dus een astronomisch bedrag nodig, maar je moet ook nog eens een gezonde dosis geduld hebben. Fijn, twee dingen die wij niet hebben. Voor het maken van een gram antimaterie heb je zo’n 100 miljard jaar de tijd nodig. Dus mocht je nou niks te doen hebben de komende tijd, ga vooral lekker aan de knutsel!