Alles wat je moet weten over Donald Trump’s inauguratie

20 jan , 10:27 Entertainment
img 0607

In Washington DC barstte gisteravond een spektakel los dat de toon zette voor de politieke storm die Trump">Donald Trump gaat ontketenen. Het Make America Great Again feest stond in het teken van zijn aanstaande inauguratie en Trump zelf liet er zoals gewoonlijk geen gras over groeien,

“Miljoenen mensen zijn binnengekomen, veel moordenaars tussen hen. We gaan ze eruit gooien,” riep Trump onder luid gejuich. De aanhang hing aan zijn lippen. Zijn belofte: de grootste deportatie-operatie in de Amerikaanse geschiedenis. Iedereen die niet voldoet aan de regels krijgt de deur te wijzen, en wel snel. Of het nu om illegale immigranten of criminelen gaat, hij heeft geen geduld meer. Eén ding is zeker: Trump gaat doorpakken.

Trump

Dit keer gaat Trump nóg verder dan zijn beroemde ‘muur’. Niet meer alleen maar praten, maar massadeportaties. Geen plannen op de lange termijn, maar alles moet op dag één al geregeld zijn. Hoe hij dat financieel gaat trekken? Geen idee, maar verwacht niet dat hij lang op antwoorden wacht. Gaan we een ‘nationale noodtoestand’ zien?Waarschijnlijk wel?

Elon Musk

Dan hebben we de man die alles wat Trump doet nóg wat aandikt: Elon Musk. Ja, de Tesla- en SpaceX-baas. Niet alleen een vriend van Trump, maar hij krijgt een dikke vinger in de pap. Musk gaat als voorzitter van een nieuw departement, het ‘Department of Government Efficiency’, het bureaucratische moeras droogleggen. Wat betekent dat? Minder regels, minder gedoe, en een berg belastingvoordelen voor bedrijven die hun zaken lekker binnen de VS regelen.

Musk heeft veel mensen aan de rechterkant van het politieke spectrum gek op het idee. Terwijl Trump grootse beloftes maakt, is Musk er al helemaal klaar voor om de boel aan te pakken. En dat is ook precies waarom zijn zakenvriend niet zomaar van hem afkomt. Hij heeft Musk nodig. Want geloof het of niet, Elon Musk is misschien wel Trump’s belangrijkste bondgenoot.

Hij steunde Trump dit keer, met een gigantische donatie van 277 miljoen dollar voor de campagne en inauguratie. Musk wil niet zomaar rijker worden – hij wil het systeem veranderen. Musk heeft als geen ander begrepen hoe het systeem werkt en gaat het gebruiken om zijn belangen veilig te stellen. Als Trump zijn decreten ondertekent, heeft Musk een grote rol, zelfs al ligt het in de schaduw van de man die het Witte Huis runt. Wat betekent dat voor de toekomst?

Decreten

Zoals elke aankomende president, komt Trump meteen met een tsunami van executive orders – de beroemde presidentiële decreten. Dit keer verwacht de VS er zo’n 200. Verwacht alles: van belastinghervormingen tot het afschaffen van overbodige regels voor bedrijven. Voor de hardwerkende Amerikaan lijkt het erop dat Trump zich klaar maakt om de klappen uit zijn eerste termijn recht te zetten.

De economie, die volgens Trump in de soep zit onder Biden, krijgt een flinke injectie. Trump is geen politicus, maar een zakenman en zijn plan is simpel: geld terug in de zakken van de Amerikanen. Een kwestie van de belastingregels bij te stellen en de welbekende ‘America First’ mentaliteit toe te passen.

China

En alsof dat nog niet genoeg is, komen er tariefverhogingen op producten uit landen als China, Mexico en Canada. Waarom? Omdat Trump vindt dat de Amerikanen weer moeten kopen wat ze in hun eigen land maken. Amerika is een merk en dat merk heeft jarenlang verloren op het wereldtoneel. Trump wil dat terugdraaien, met harde hand.

De inauguratie is vanavond vanaf 16:50 uur te zien op NPO 1.

Delen met
Ook interessant