Deze trillende afslank pillen werken als een malle bij varkens, nu nog bij mensen

07 jan , 19:01 Entertainment
mit weight loss pill 1536x1024 1
We weten door onderzoek en talloze teletext reclames dat slechts trillingen door je hele lichaam genoeg moet zijn om af te kunnen vallen. Of hebben jullie nog nooit een keertje op zo’n tril apparaat gestaan en aaaah geroepen? Afijn, maar hoe slim zou het zijn om je hersenen te laten denken dat je trilt? Zodat die weer het seintje doorgeeft aan je lichaam dat er vet verbrand moet worden. Dat is precies het idee achter een nieuwe afslankpil die de hersenen voor de gek houdt.
De pil creëert een waanbeeld alsof de maag bommetje vol zit, door de zenuwuiteinden te stimuleren die het voelen wanneer de maag uitzet.

Elektroceutica

De capsule, ongeveer zo groot als een grote vitamine, bestaat uit een kleine motor die begint te trillen wanneer deze in contact met de maag komt. Hierdoor worden dan de stretchreceptoren van het orgaan gestimuleerd. Tot nu toe is deze 'elektroceutica' alleen getest bij een handvol jonge Yorkshire-varkens, maar wel met overduidelijk veelbelovende resultaten. Volgens een nieuw artikel in Science Advances aten de zes varkens die de pil kregen 40% minder. De varkens verloren geen gewicht, maar de dieren die de trillende pillen kregen, kwamen minder aan dan de controlegroep.

VIBES

De capsule, genaamd de Vibratory Ingestible BioElectronic Stimulator (VIBES), bootste op andere manieren de effecten van een volle maag na. Nadat de pil begon te zoemen, stegen de insulinespiegels bij de varkens en daalden de niveaus van het hongerhormoon ‘ghreline’, net zoals bij een uitgebreide maaltijd. De technologie is indrukwekkend volgens Carlos Campos, een neurowetenschapper aan de Universiteit van Washington die signalering tussen de darmen en de hersenen bestudeert. Zelf zegt hij dat de pil bomvol ingenieurswerk in zit. "Met mechanische stimulatie kun je beslissen wanneer je het gebruikt, wanneer niet. Je hebt veel betere controle over hoe de stimulus wordt gegeven."
Maar ook deze oplossing is nog niet waar het moet zijn. Campos legt uit dat je je hersenen niet eeuwig voor de gek kan houden. Best logisch ook, al zal dat voor sommigen wel meevallen Als het brein besluit dat die rek-signalen geen betrouwbare impulsen zijn voor de hoeveelheid geconsumeerd voedsel, op een gegeven moment werkt het trucje niet meer. Volgens de onderzoekers moet je de ‘VIBES’ pil zo’n twintig minuten voor je gaat eten innemen. Bij varkens leek de capsule in ieder geval veilig te werken. Hij trillde zachter dan standje elektrische tandenborstel volgens Shriya Srinivasan, biomedicus aan de Harvard Universiteit en een van de auteurs van de studie. De dieren konden de capsules gemiddeld in vier dagen door hun systeem spoelen, maar volgens Srinivasan hebben ze werkelijk nog geen idee hoe dat bij mensen gaat.

Afvallen

Srinivasan hoopt dat ze dat over een jaar of twee kunnen testen op mensen. De VIBES-technologie bestaat niet uit dure materialen, dus het team oogt op massale productie, dat moet kunnen voor één dollar per pil of zelfs minder. Wij hopen dat de testprocedures met succes worden afgesloten want het is een enorme kans om een hele grote groep mensen gezonder te laten leven. Laat staan tegen die prijs.
Delen met
Ook interessant