7 mythes waar (bijna) iedereen in gelooft

02 mei 2016, 11:00 Entertainment
mythe500busters

Mythbusten, dat is toch wel echt een mannending. De populariteit van de serie Mythbusters bewees dat wel. Vandaag gaan wij je weer een stukje slimmer maken, want we presenteren je zeven leugens waarin bijna iedereen gelooft.

1. Evolutie staat gelijk aan verbetering

Evolutie zorgt er niet perse voor dat iets beter, hoger of sterker wordt dan het voorheen was. Hoewel het een feit is dat natuurlijke selectie ongezonde genen uit de genenpoel elimineert, zijn er genoeg imperfecte organismen die overleven of hetzelfde blijven. Haaien zijn bijvoorbeeld al vele eeuwen ‘hetzelfde’ gebleven. Hoe dat kan? Simpel: als een organisme in zijn huidige vorm sterk genoeg is om te overleven, is het evolutionair gezien niet nodig om het organisme ‘aan te passen’.

2. Mensen spatten uit elkaar in de ruimte

Ze zeggen dat mensen uit elkaar spatten wanneer ze met het vacuum in het heelal in aanraking komen. Dit is echter een mythe die uit de science fiction-wereld stampt. Mensen kunnen in werkelijkheid vijftien tot dertig seconden in de ruimte overleven (zonder pak aan). Na dat aantal seconden zorgt het gebrek aan zuurstof ervoor dat je flauwvalt en uiteindelijk sterft.

3. De vijf seconden-regel

De mythe is dat als iets vijf seconden op de grond ligt, je het nog kunt eten. Tja, we weten eigenlijk allemaal wel dat dat niet waar is. Bacteriën en andere viezigheid hechten zich immers meteen aan een stukje voeding dat op de grond valt. Daar valt overigens bij op te merken dat het niet perse erg is om voedsel te eten dat een beetje vies is geworden. Is goed voor je immuunsysteem!

4. Een hersencel die afsterft, groeit nooit meer terug

Een veelgebruik argument tegen drankgebruikers: daar sterven je hersencellen van af en die komen nooit meer terug. Daar blijkt dus niets van te kloppen, want hersencellen kunnen wel degelijk regenereren, zoals dat zo mooi heet. Het is overigens niet vreemd dat mensen hier nog altijd in geloven, want tot 1998 geloofde iedereen daarin. In ’98 kwamen onderzoekers erachter dat het niet klopte.

5. Als je een muntje van een hoog gebouw gooit, kun je iemand per ongeluk doodmaken

Je zou denken dat als je een muntje van hoog genoeg naar beneden gooit, ‘ie zoveel snelheid maakt dat het dodelijk kan zijn. In werkelijk is dat niet waar. Zo’n muntje, van hoe hoog je hem ook gooit, zorgt hooguit voor een ‘Au!’-reactie.

6. De bliksem slaat nooit tweemaal in op dezelfde plek

Het tegendeel is waar. Bliksem slaat vaak in op hoge plekken zoals hoge gebouwen en bomen. Omdat die plekken veelal de hoogste in de omgeving zijn, is de kans groot dat de bliksem daar twee- of zelfs driemaal inslaat. Leuk feitje: de Empire State Building krijgt te maken met zo’n 25 blikseminslagen per jaar. Valt op zich nog best mee hè?

7. In de ruimte is geen zwaartekracht

Onzin! Er is juist heel veel zwaartekracht in de ruimte. De reden dat astronauten gewichtloos lijken, is omdat ze in een bana om de aarde gaan. Ze vallen min of meer richting de aarde, maar dan zijdelings. Daardoor zijn ze eigenlijk constant aan het vallen zonder te landen. Raar, maar waar.

Delen met
Ook interessant