De frikandel speciaal, het broodje haring en de kapsalon zijn allemaal culinaire hoogstandjes uit de Nederlandse keuken. Ondanks dat we internationaal weinig aanzien genieten van onze keuken, kan het altijd slechter. De gastronomische hoogstandjes uit deze tien landen zijn dan ook ab-so-luut niet geschikt voor de moeilijke eter.
Het lekkerste aan thuiskomen van vakantie is op nummer #1 jouw eigen bed, maar het zijn ook dingen die we alleen in Nederland
eten. Denk bijvoorbeeld aan de bitterbal of het witte puntje hagelslag. Allemaal heerlijkheden waarvoor je op vakantie nog net geen moord voor pleegt, héhé.
#10 Cambodja: gefrituurde Tarantula
Bang voor spinnen? In Cambodja is het niet vreemd om gefrituurde vogelspinnen te eten. De spinnen worden gefrituurd in knoflookolie tot ze knapperig van buiten en kleverig van binnen zijn. Ze bevatten veel eiwitten en werden voor het eerst gegeten tijdens een hongersnood in de jaren 70 onder het bewind van de Rode Khmer. Wat ooit noodvoedsel was, is nu een delicatesse.
#9 China: duizendjarig ei
In China bewaart men eendeneieren in een mengsel van houtskool en klei voor enkele maanden. De dooier wordt groen en het eiwit bruin en doorzichtig. Het gerecht heeft een penetrante geur, zoute smaak en een gelei-achtige textuur.
#8 Italië: larvenkaas
Casu Marzu, oftewel larvenkaas, komt oorspronkelijk uit Sardinië. De kaas wordt beschimmeld en vliegen leggen er hun eitjes in. De larven graven zich in de kaas en laten hun uitwerpselen achter. De kaas kan met of zonder maden gegeten worden, maar is in de EU verboden vanwege gezondheidsrisico's.
#7 Mexico: maisbrand
Huitlacoche is een schimmel die maiskolven aantast en zwarte en witte gezwellen veroorzaakt. In Mexico wordt dit gezien als een lekkernij, ook wel Mexicaanse truffel genoemd, met een zoete en gerookte smaak. Het bevat gezonde vitaminen, maar is niet geschikt voor zwangere vrouwen.
#6 Nepal: hallucinatie-honing
In Nepal wordt honing geoogst die hallucinaties veroorzaakt door de gifstof grayanotoxine van de rododendronbloem. Een kleine theelepel is al genoeg voor een hallucinatie, maar meer kan diarree, braken, tijdelijke verlamming of bewusteloosheid veroorzaken. Het wordt gebruikt als medicijn tegen hoge bloeddruk en darmproblemen.
#5 Indonesië: gestoomde bijenkorf
Botok Tawon is een traditioneel gerecht uit Oost-Java waarbij honingraten in kleine stukjes worden gesneden, gewikkeld in bananenbladeren en op smaak gebracht met kruiden en kokosnootresten. De honingraat bevat vaak ook larven die een smaakcombinatie van zuur, zoet, zout en kruidig geven.
#4 Japan: vissensperma
Shirako, oftewel vissensperma, zijn de spermazakjes van vis zoals kabeljauw, inktvis, kogelvis, zalm en zeeduivel. Rauw is het boter- of crèmeachtig, gekookt is het steviger. Het wordt gezien als de mannelijke variant van
kaviaar.
#3 Filipijnen: balut
Balut is een bevrucht eendenei dat net voor het uitkomen wordt gekookt en gegeten. Het gerecht bevat een bijna volgroeide eendembryo en wordt als delicatesse beschouwd.
#2 Mexico: escamoles
Escamoles zijn de eetbare larven en poppen van de Mexicaanse reuzenmier. Deze worden vaak geserveerd met guacamole en tortilla’s en hebben een boterachtige smaak.
#1 IJsland: hakarl
Hakarl is gefermenteerde haai uit IJsland. De haai wordt begraven en enkele maanden laten fermenteren. Het heeft een sterke ammoniakgeur en wordt vaak gegeten tijdens festivals.