Een ode aan Prince, een revolutionaire alleskunner

redactie 22 apr 2016 Entertainment

Hij was een wonderkind, een provocateur en een van de grootste revolutionairen uit de muziekindustrie. Pop en R&B zouden niet klinken zoals wij het kennen, als Prince niet had bestaan. Gisteren, op 57-jarige leeftijd, overleed hij thuis in zijn woning in Minnesota. Prince’ leven en werk waren doorvlochten van kunst, emotie, seks en creativiteit.

Prince was veel meer dan een singer-songwriter. Hij was ook een begenadigd producer, bespeelde allerlei instrumenten en was een fenomenale acteur. Het meest kenmerkend is natuurlijk zijn rebelse invloed op de popmuziek. Hij stopte alle genres waar hij van hield moeiteloos in een blender en creëerde zowel dansbare, funky grooves die je op een emotioneel dwaalpad sturen, als rauwe en met emotie doorspekte rocknummers.

Prince schuwde er niet voor om seksuele taboes te belichten en aan te pakken. Dat deed hij al op 19-jarige leeftijd, toen zijn eerste album uitkwam. Hoewel Prince een uitgesproken mening had, ging zijn privéleven gehuld in mysterie. Hij trouwde tweemaal en verloor een kindje aan de dood, maar praatte zelden over het wel en wee van zijn persoonlijke leven. De ware man achter Prince bleef tot frustratie en fascinatie van de roddelpers dan ook een goed verborgen geheim, wat alleen maar bij heeft gedragen aan zijn cultstatus.

Prince wist zich te profileren als een artiest met een androgyn sex appeal dat voortkwam uit zowel zijn liefde voor vrouwelijk schoon als zijn reputatie als revolutionair. Prince bestormde niet alleen de popmuziek met zijn onconventionele, vernieuwende ideeën, maar maakte de hele wereld vrijer.

 

Rest in peace, legend!

Reageer op artikel:
Een ode aan Prince, een revolutionaire alleskunner
Sluiten