Chinese techbedrijven komen met hun eigen chatbot

Niemand kan meer om ChatGPT heen. Waar je vroeger nog daadwerkelijk iets deed voor je verslagen, was daar de kunstmatige intelligentie chatbot. Met een paar trefwoorden zijn jouw verslagen binnen een mum van tijd gefikst. Helemaal geweldig, maakt weer tijd vrij voor de echt nuttige dingen in het leven.

Geblokkeerd wegens Westerse propaganda

De kinderen in China zullen hun huiswerk voorlopig weer zelf moeten maken. In China denken ze helemaal anders over de chatbot, ChatGPT is naar verluidt zelfs al geblokkeerd. Regelgevers in Beijing hebben de beste techbedrijven van het land opgedragen ervoor te zorgen dat hun platforms geen toegang bieden tot OpenAI’s ChatGPT of andere diensten die worden aangedreven door een AI-aangedreven chatbot.

Dit omdat ze in Beijing beweren dat AI wordt gebruikt om propaganda te verspreiden. Waarschijnlijk ook omdat het net als de meeste grote buitenlandse web platforms niet voldoet aan de censuurwetten van het land. In het kader hiervan bracht China Daily een video uit, met de titel “How the US uses AI to spread disinformation”, die ChatGPT probeerde te labelen als een Amerikaanse propaganda-tool.

Achterblijven

Wel zijn er in het land zorgen naar voren gekomen over het feit dat ze ver achterlopen in de ontwikkeling van tools zoals ChatGPT. Volgens de New York Times heeft de lancering van ChatGPT en zijn populariteit, tech-ondernemers in China wakker geschud. In China vrezen ze nu dat China achterblijft vanwege de censuurwetten en de overheidscontrole van de technische industrie.

Maar dat ze het nu blokkeren, wil niet zeggen dat ze het geen goed concept vinden. Sommige Chinese techbedrijven, waaronder Baidu en Alibaba, hebben aangekondigd te werken aan een eigen versie van de Amerikaanse chatbot. Net als Google kwam met hun antwoord in de vorm van Bard.

Baidu zei dat het sinds 2019 aan zijn eigen AI-aangedreven chatbot genaamd Ernie werkt. In maart zullen ze de laatste interne testen voltooien en de service later die maand lanceren. Wij gaan ervan uit dat het kiezen van de naam niet in samenspraak met Google is gegaan, want Bard en Ernie doet ons toch echt denken aan heel wat anders dan iets wat je huiswerk maakt.

Reageer op artikel:
Chinese techbedrijven komen met hun eigen chatbot
Sluiten