Als je dacht dat het Italiaanse voetbal hard en gemeen is, dan heb je dit nog niet gezien. Calcio Storico is een van de meest gestoorde sporten die er zijn. In het Nederlands zoiets als historisch voetbal, wat het spelletje al aardig samenvat.

Barbaars of middeleeuws is best een goede benaming voor deze vorm van voetbal. De sport komt van oorsprong uit de 16e eeuw en is begonnen in Florence. We zullen ons best doen de regels zo goed mogelijk uit te leggen, voor zo ver die er zijn.

FHM-Calcio Storico

Het veld is twee keer zo lang dan dat ‘ie breed is en daar wordt vijftig minuten lang op gespeeld. Het is nogal een aanvallend spel aangezien er vier keepers, drie verdedigers, vijf middenvelders en maar lieft vijftien aanvallers zijn. Een snelle rekensom vertelt ons dat er in totaal dus spelers op het veld staan om elkaar in de haren te vliegen.

De match begint door de bal in het midden van het veld te gooien. Op dat moment vallen de dertig aanvallers van beide teams elkaar letterlijk aan. Het is de bedoeling zoveel mogelijk tegenstanders uit te schakelen en op het andere doel af te gaan met de bal als je in de meerderheid bent.

FHM-Calcio Storico
Bron: Complex Mania

Slaan, schoppen, kopstoten, ellebogen en kelen dichtknijpen, het mag allemaal. Daarbij draagt niemand handschoenen of welke vorm van bescherming dan ook. Hier nemen ze met bloed, zweet en tranen wel heel erg letterlijk. We horen je denken: ‘Is er dan wel iets dat niet mag?’ Jazeker! Sucker punches en schoppen tegen het hoofd zijn ze niet van gediend.

Het zal je niet verbazen dat er in die vele jaren ontelbaar veel doden zijn gevallen bij dit bloeddorstige spel. Vroeger lieten ze ook nog stieren los om voor verwarring te zorgen bij de deelnemers.

Bron: Imgur

Uiteraard wint degene met de meeste goals het spelletje Calcio Storico. Elke zomer kun je drie wedstrijden meepakken op Piazza Santa Croce in Florence. Als je er bent kun je kiezen uit vier teams om aan te moedigen, namelijk Blues uit Santa Croce, the Whites uit Santo Spirito, the Reds ui Santa Maria Novella, en the Greens uit San Giovanni. Het gedrag van de spelers belooft alleen niet veel goeds voor het gedrag van hun supporters.

Nog meer keiharde sporten? Voor de Lingerie Football Ladies loop jij ook wel een blokje om