Botafogo gaat de boeken in als één van de grootste chokers uit de voetbalgeschiedenis ooit

Als je denkt dat Ajax dit jaar een slecht seizoen draait, dan weet je nog niet van het dramatische seizoen van het Braziliaanse Botafogo. Zij zijn een van de grootste teams uit Brazilië, wonnen 15 van de eerste 19 wedstrijden van het seizoen en stonden zelfs met 14 punten foutloos los aan kop. Geen vuiltje aan de lucht, zou je zeggen. 

Ware het niet dat het na die eerste 19 wedstrijden helemaal misging voor het team uit Rio de Janeiro. Van de 15 wedstrijden erna, wisten ze er maar twee te winnen en zagen ze die 14 punten voorsprong op hun concurrentie gedurende het seizoen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Sterker nog, door het gelijkspel van gisteren tegen Cruzeiro kan de titel definitief niet meer naar de club uit Rio gaan.

Botafogo

Het is ongekend spannend in de Braziliaanse competitie, waar momenteel maar liefst drie teams nog kans maken op de landstitel. En dat zag er eerder dit seizoen heel anders uit, toen Botafogo zo’n beetje elke wedstrijd wist te winnen in de eerste seizoenshelft en fier aan kop stond in de competitie. Van de eerste 19 wedstrijden, wist Botafogo er 15 te winnen en leek het erop alsof het team voor het eerst sinds 1995 weer kampioen van Brazilië ging worden.

Tot daar het positieve nieuws, tenminste voor het team uit de stad van de Samba tenminste, want daarna wisten ze van de overige 15 gespeelde wedstrijden maar twee te winnen. Wat ervoor gezorgd heeft dat het team de voorsprong volledig kwijt is geraakt, en momenteel zelfs vijf punten achterstaat op de huidige koploper, Palmeiras. Een flink aantal punten voorsprong, hoeft dus uiteindelijk niet zoveel te zeggen. Kijk maar uit, PSV.

Dramatische laatste minuten

Het zijn dramatische cijfers wat de huidige stand van zaken symboliseert bij de club uit Rio. In de afgelopen weken werd er al op dramatische wijze gelijkgespeeld tegen Red Bull Bragantino en Santos, doordat Botafogo tot tweemaal toe in de laatste minuten nog de gelijkmaker om de oren kregen. Zelfs winnen van het al gedegradeerde Coritiba zat er niet in, want ook zij wisten nog laat in de wedstrijd de score gelijk te trekken.

Ook de thuiswedsrtijd tegen de recordkampioen Palmeiras, zorgde voor veel spektakel en uiteindelijk mineurstemming bij Botafogo. Afgelopen november verloor Botafogo de belangrijke wedstrijd in eigen stadion tegen de koploper. Zij kregen het op miraculeuze wijze voor elkaar om nog na de 84e minuut drie (!) goals van Palmeiras om de oren te krijgen. Dat zorgde bij mede-eigenaar John Textor voor veel woedde, die op live televisie nog schreeuwde over corruptie.

Titelstrijd Braziliaanse competitie

De titelstrijd zal op 7 december beslist worden, wanneer de laatste wedstrijd van het seizoen gespeeld wordt. Botafogo kan er in ieder geval niet meer met de titel ervandoor gaan, aangezien zij gisteren (wederom) gelijk hebben gespeeld en koploper Palmeiras definitief niet meer kan in halen. De strijd gaat momenteel nog tussen Palmeiras, Atletico Mineiro en Flamengo. Al is Palmeiras officieus kampioen door haar doelsaldo en de drie punten voorsprong. Er moeten wel hele gekke dingen gebeuren, mocht de recordkampioen uit São Paulo aankomende donderdag niet definitief haar tweede titel op rij pakken.

Reageer op artikel:
Botafogo gaat de boeken in als één van de grootste chokers uit de voetbalgeschiedenis ooit
Sluiten