Middenin het centrum van Brugge vind je De Halve Maan, een familiebrouwerij die zes generaties terug gaat. Vroeger heette dit nog Brouwerij Maes. Hier brouwt de familie Maes sinds 1856 dag in dag uit haar verrukkelijke bieren. De goudgele rakkers zijn een succes en worden tot ver buiten de eeuwenoude Belgische stad gedronken. Wij gingen op visite. In deze tonnen bewaarde de brouwer vroeger z'n bieren.
In 2005 werd de oude brouwerij omgebouwd tot een moderne brouwerij, onder leiding van Xavier Vanneste, het jongste telg van de Bierdynastie. Hij lanceerde de Brugse Zot en het
bier ontving al snel kwaliteitsprijzen en werd snel populair dankzij zijn opvallende maar soepele smaak. Het was een gewaagde, ambitieuze keuze om het klassieke pand van de oude brouwerij om te bouwen tot een moderne brouwerij die met zijn tijd mee kan.
De brouwerij is niet groter dan een C&A, maar werkt heel efficiënt en kan 220.000 hectoliter bier per jaar produceren, mochten ze dat willen. De brouwerij is makkelijk te bezoeken en heeft ook een restaurant waar je kunt eten en natuurlijk de lekkere brouwsels kunt drinken.
Omdat de brouwerij middenin het centrum ligt, zijn er onder Brugge pijpleidingen aangelegd om
het bier naar de opslag te sluizen. Het is logistiek namelijk een rampzalige locatie voor vrachtwagenchauffeurs, zo middenin het oude centrum. Volgens eigenaar Xavier Vanneste was het verdomd lastig om bedrijven te vinden die het boren aandurfde. Maar het is in 2016 gelukt; er lopen 4 leidingen van in totaal meer dan 12 kilometer onder de stad. Dit betekent dat er onder Brugge continue bier stroomt vanuit De Halve Maan – hoe sick is dat! Of hoe 'max', zoals ze in deze stad zeggen.
Hier wordt het bier de stad onder door gepompt, de bierleidingen in.
Vroeger, toen het bedrijf nog 'Brouwerij Maes' heette, werd het bier ooit nog aan de deuren bezorgd. Dat betekent dat er tweehonderd jaar geleden al een bierkoerier was. Het mooiste is dat deze mannen vaak dronken met paard en wagen aan je deur klopte. Dat moet mooie taferelen hebben opgeleverd.
Toen Henri IV zijn nieuwe brouwsel in een kroeg liet proeven om te vragen wat men er van vond, riep er iemand vanuit de hoek 'Ho, da's unne straffe, Hendrik!' Henri werd in de kroeg altijd met Hendrik aangesproken. En straf, dat is Belgisch voor sterk of pittig. Het merk is in 1988 overgenomen door een andere brouwerij. In 2008 kocht Xavier Vanneste het merk van zijn voorouders terug en ging het brouwen op de oorspronkelijke locatie. Ook werd het weer een tripel van 9%, nadat brouwerij Liefmans er een blonde en bruine versie van respectievelijk 6 en 8,5% van had gemaakt. Zoals Straffe Hendrik bedoeld is.
BESTEL EEN BRUGSE ZOT & WIN EEN CITYTRIP!
Bij aankoop van een Brugse Zot ontvang je een persoonlijke actiecode. Vul deze code in op
www.brugsezot.nl en misschien drink jij straks een Brugse Zot op een Brugs terras. Neem van ons aan dat dat de moeite waard is!
De poort naar de brouwerij, middenin het Brugse centrum.