15 tips voor de beste documentaires op Netflix

redactie 29 Nov 2018 Entertainment

Het is avond, je zit met een lekker pilsje op de bank en je wilt iets gaan doen met je leven. Het liefste wil je er ook nog wat van leren, of toch op z’n minst wat inspiratie opdoen. Dus je opent Netflix. Om uren zoekwerk te voorkomen hebben wij voor jou de 15 beste documentaires op Netflix bij elkaar geraapt. Zo kun je weer effe een tijdje vooruit. Veel plezier maat!

15. Foo Fighters: Back and Forth

Aan de hand van interviews met de sympathieke Dave Grohl en consorten en archiefbeelden wordt het verhaal van de Foo Fighters verteld. Daarnaast zie je hoe ze het album Wasting Light hebben gemaakt. Een must see voor de fans van deze steengoede rockband.

14. Senna

In deze meeslepende film duik je dieper in het leven van de overleden Braziliaanse Formule 1-legende Ayrton Senna. Dit is zijn verhaal en het was heus niet altijd rozengeur en maneschijn. Bijzonder indrukwekkende docu.

13. Auschwitz: The Nazis and ‘The Final Solution’

Deze docuserie behandelt een van de gruwelijkste onderwerpen uit onze geschiedenis. Neem hier de tijd voor, want deze serie van de BBC is behoorlijk heftig. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis die de mens nooit mag vergeten.

12. APEX: The Story of the Hypercar

De hypercar is de opperchef van alle sportwagens. Als rode draad volgen wij de ontwikkeling van Koenigsegg One:1 van ontwerpstudio tot het scheuren door de straat. Dit is pure porno voor de autoliefhebber.

11. Planet Earth

Moeten we deze documentaireserie nog introduceren? Meer dan 13 uur kun je genieten van de prachtige beelden uit de natuur. David Attenborough legt alles haarfijn uit met zijn zalvende stem. Pure perfectie.

10. First Team Juventus

In deze serie volg je de gerenommeerde voetbalclub Jeventus op en naast het veld. Krijg een uniek inkijkje in een van de meest legendarische voetbalclubs aller tijden.

10. Avicii Truce Stories

Helaas is hij niet meer onder ons. In deze film volgen we Tim Berling voor en achter de schermen en zien we zijn hoogte- en dieptepunten. Dit is een indrukwekkende documentaire die je even op je in moet laten werken.

9. Chef’s Tabel

Culinaire meesterkokken opgelet! Chef’s Table geeft kijkers de mogelijkheid een kijkje te nemen in de levens (en de keukens) van ‘s werelds meest gerenommeerde culinaire talenten. Beter sla je vooraf veel eten in, want die waterval in je mond moet wel op z’n wenken worden bediend.

8. Hip-Hop Evolution

In de muzikale serie praat rapper Shad Kabango met belangrijke collega’s, dj’s en muziekbazen over de evolutie van hiphop tussen de jaren zeventig en negentig. Startpunt: De Bronx, New York.

7. Amy

Nog een muziekdocumentaire. Deze gaat natuurlijk over Amy Winehouse. Het is een trieste film over de teloorgang van een jonge, kwetsbare vrouw met een een groot talent.

6. Icarus

Is het een docu of is het een thriller? Het maakt geen reet uit. Het begint allemaal met een amateur wielrenner die wil testen wat het effect van doping is op zijn prestatie. Uiteindelijk brengt deze docu een een groot internationaal dopingschandaal aan het licht. Bizarre samenloop van omstandigheden waarbij je van de ene verbazing in de andere valt.

5. 13 Novembre

Deze docu gaat over de terroristische aanslagen in Parijs. Zo komen we dichtbij de slachtoffers die vielen bij het optreden in de Bataclan. Alle feiten worden op een rij gezet en dat resulteert in een hele rauwe, eerlijke, keiharde en vooral asgrauwe documentaire. Daarna kun je wel een vers stripje prozac gebruiken.

4. Iverson

Basketballegende Allen Iverson staat centraal in Iverson. De jongen uit de achterbuurt die uitgroeide tot absolute superster van de NBA. Daarnaast de man die de hip-hopcultuur naar de meest prestigieuze basketbalcompetitie bracht.

3. We Are Legion: The Story of the Hacktivists

Wat weten we nou eigenlijk van Anonymous? In de film maken we kennis met de complexe geschiedenis en cultuur van de hackgroep. Door vele interviews met allerlei leden krijg je een compleet beeld van dit illustere collectief.

2. The War

Het is een van de best beoordeelde docuseries op deze aardkloot en dat is niet meer dan terecht. In The War wordt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog verteld aan de hand van persoonlijke herinneringen van mensen uit vier steden en dorpen in verschillende delen van de VS.

1. Abstract: The Art of Design

Ontdek hoe de allerbeste vernieuwende designers denken en hoe belangrijk design is onze dagelijkse leventjes. In de serie komen o.a. illustrator Christoph Niemann, Nike-sneaker ontwerper Tinker Hatfield, en wereldberoemd fotograaf Platon aan het woord.

Reageer op artikel:
15 tips voor de beste documentaires op Netflix
Sluiten