Adembenemend gezonken schip Tweede Wereldoorlog gevonden op bodem oceaan

Redactie 6 mrt 2018 Entertainment

Op de bodem van de oceaan liggen nog ontelbaar geheime schatten. Sommige zijn adembenemend en aan de ander zit weer een gruwelijk verhaal aan vast. Iets minder dan vijfhonderd jaar varen er al schepen over de woeste zeeën. Grote kans dat er dan eentje zinkt, het is dan jaren later adembenemend om zo’n gezonken schip tussen het plankton te vinden.

De Tweede Wereldoorlog werd niet alleen gewonnen en verloren op het vasteland, maar natuurlijk op de zee. Denk hierbij aan torpedoslagen en natuurlijk de befaamde aanslag op Pearl Harbor. Het wrak van het Amerikaanse vliegdekschip USS Lexington is op de bodem van de oceaan gevonden zo’n achthonderd kilometer van de kunst van Queensland, Australië.

Gezonken schip
Foto: Paul Allen

Vliegmachine te water

Zoals we wel vaker zien, blijft het gezonken schip redelijk goed intact als ‘ie wordt gevonden. Dit schip dat tijdens de Slag om de Koraalzee is gezonken, ziet er nog adembenemend goed uit. Veel voertuigen en wapens zijn nog prima te zien. Zo vonden de ontdekkers van het wrak een aantal vliegtuigen. Voor de kenners onder ons, ze luisteren naar de naam Grumman F4F-3 Wildcat en er zijn zeven Douglas TBD-1 Devastators gevonden. Als we de video en de foto’s mogen geloven, zijn het niet de minste voertuigen.

Gezonken schip
Foto: Paul Allen

Reddingsactie

De USS Lexington werd sinds 1942 vermist. Het schip zonk omdat Japanners meerdere torpedo’s en bommen op het schip afvuurden. Na een grote ontploffing ergens anders in het schip, zonk het schip naar de donkere bodem van de Stille Oceaan. Met het schip, gingen 216 mensen ten onder. Nadat het vliegdekschip was geraakt, bleef het nog lang drijven. Zo konden veel bemanningsleden nog wegkomen. Uiteindelijk overleefden 2735 mensen de aanslag.

Miljonair en mede-oprichter van Microsoft, Paul Allen vond samen met zijn crew het gezonken schip. Hij stopt geld in het vinden van wrakken op de bodem van de oceaan. “Het is een eer om de mensen die op de USS Lexington hebben gewerkt een eer te bewijzen”, meldt Paul Allen. De beelden zien er adembenemend en duister uit. Wij zouden ons niet graag verplaatsen in de situatie die dit schip liet zinken.

Foto: Paul Allen

Reageer op artikel:
Adembenemend gezonken schip Tweede Wereldoorlog gevonden op bodem oceaan
Sluiten