The White Album van The Beatles viert 50e verjaardag met vette boxset  

redactie 25 sep 2018 Entertainment

Het is een van de meest iconische albums uit de geschiedenis van de popmuziek. In november is het precies 50 jaar geleden dat het album ‘The Beatles’ verscheen, door de witte hoes kreeg het al snel de bijnaam ‘The White Album’. Op 9 november verschijnen er hele vette, nieuwe versies van dit meesterwerk. 

Op dit iconische dubbelalbum uit ’68 staan maar liefst 30 songs, met vele verschillende muziekstijlen. Van snoeiharde rock tot kamermuziek uit ’40’s.  The White Album was het negende album van de guys uit Liverpool. De meeste liedjes van dit album hebben ze geschreven tijdens hun bezoek aan India. Ze volgden daar een meditatie bij de goeroe Maharishi Mahesh Yogi. Dat ze daaruit inspiratie haalden is duidelijk te horen op het album. Maar waarschijnlijk lag het ook wel aan de goede marihuana. Alle vier de leden schreven nummertjes. De drummer Ringo Starr schreef ‘Don’t Pass Me By’, zijn allereerste zelfgeschreven liedje binnen The Beatles. De sfeer tijdens de opnames was niet altijd zo chill. Je kan het eigenlijk zien als meerdere soloalbums waarvan een geheel is gemaakt. Ringo is tijdens de opnames zelfs even uit de band gestapt. Gelukkig kwam hij wel weer terug. In de tussentijd deed Paul McCartney de drums op de classic ‘Back In The U.S.S.R’. Het einde van de Beatles kwam steeds meer in zicht, toch zou het nog twee jaar duren voordat The Beatles er echt mee zouden ophouden.

The Beatles

Classics

Er staan behoorlijk wat klassiekers op The White Album. De tranentrekker Blackbird is een liedje wat nog steeds veel gecoverd wordt. En wat dacht je van ‘While my Guitar Gently Weeps’, met een weergaloze solo van Eric Clapton. Een ander hoogtepunt is het hardrocknummer Helter Skelter. Misschien wel het meest heftige nummer uit de gehele Beatles-catalogus.

Drie edities

Op 9 november verschijnt the 50th Anniversery Editon van The White Album. Het album is daarvoor opnieuw gemixt door Giles Martin, de zoon van de originele Beatles-producer George Martin. Er verschijnen 3 edities. De meest uitgebreide uitvoering bestaat uit 7 cd’s. Waaronder het originele album, vele demo’s en allerlei outtakes. Verder zit er een boek bij en een aantal foto’s. Daarnaast verschijnt er een 4 lp-editie en een 2-lp-versie. Gelukkig komt de goedheiligman die maand ook al binnen varen met zijn stoombootje. Het album is overigens ook gewoon ‘gratis’ op Spotfiy te beluisteren. Daar heb je geen Sint voor nodig.

Reageer op artikel:
The White Album van The Beatles viert 50e verjaardag met vette boxset  
Sluiten