De auto blijft de grote favoriet voor de beste gesprekken

In de auto komen de meest onverwachte gesprekken tot stand. Soms zijn ze minder gezellig, maar vaak juist grappig. Praten in deze setting brengt nou eenmaal iets speciaals met zich mee. Onderzoeksbureau Motivaction deed daarom (in opdracht van Skoda) onderzoek naar autogesprekken en kwam tot een aantal verrassende conclusies. 

Iedereen kent het wel, die maat die met gierende banden naar de bestemming rijdt terwijl de rest gierend van het lachen op de achterbank zit. Muziek aan, topvibe met je maten. Tijdens zo’n autorit ontstaan de gekste gesprekken. Uit dit onderzoek blijkt dat Nederlanders enorm uiteenlopende gesprekken hebben tijdens een ritje in de auto. Niet gek, want zo’n 56% van de Nederlanders voelt zich het meest comfortabel voelt om in de auto een persoonlijk onderwerp aan te kaarten. Je bent dan van alle gemakken voorzien om je hart te luchten aan je favoriete reisgenoten.

Liefde in de wagen

Ongeveer de helft van de Nederlanders (45%) geeft toe dat ze tijdens een autorit weleens de liefde aan hun reisgenoot hebben verklaard. Verrassend genoeg heeft 4% zelfs iemand ten huwelijk gevraagd in de auto. Dat is nog niet alles, want 31% ziet de auto als een veilige plek om de diepste geheimen te delen. Dit heeft een aantal logische redenen: je zit voor een tijdje samen in een wagen, er luistert niemand mee, je hoeft niemand aan te kijken en er is amper iets om je af te leiden. Kortom: de ideale setting voor een vertrouwelijk en diepgaand gesprek.

Generaties

Daarnaast wijst het onderzoek uit dat er behoorlijk wat verschil is tussen de generaties en wat voor gesprekken er ontstaan in de bolide. Jongeren hebben aanmerkelijk minder moeite met vragen of hun reisgenoot gelukkig is. Maar liefst 26% van de 18-34-jarigen doet dit, in tegenstelling tot slechts 10% van de 55-plussers. Ouders gebruiken autogesprekken als kans om de band met hun kind te versterken, 63% van de ouders zegt hierdoor hun kind beter te leren kennen. Die auto blijkt dus een regelrechte topsetting, want ook jongeren (93%) voelen zich op hun gemak om persoonlijke onderwerpen te bespreken met hun ouders.

Ideale duur

Voor een goed gesprek is een ritje naar de plaatselijke supermarkt of voetbalclub niet genoeg. Dit soort gesprekken vinden pas plaats bij autoritten vanaf gemiddeld 52 minuten. Drie op de tien mensen voeren persoonlijke gesprekken daarom het liefst op de snelweg. Ga dus lekker autorijden als je eens goed wil bijpraten met je geliefde, vrienden of familie.

Onderzoek van Motivaction uitgevoerd in juni 2023 opdracht van Škoda onder 3.795 autorijdende Nederlanders in de leeftijd 18 t/m 80 jaar.

Voor meer informatie over het onderzoek, klik hier.

Reageer op artikel:
De auto blijft de grote favoriet voor de beste gesprekken
Sluiten